Почајевска Лавра: свечаност поводом 45 година преподобног Амфилохија

У Успенско-почајевској лаври одржане су свечаности поводом 45-годишњице престављења преподобног Амфилохија Почајевског (27.11.1884. – 1.01.1971.).

Децембра 31, 2015, чесне мошти преподобног Амфилохија Почајевског свечано су пренете из пешчерског храма преп. Јова Почајевског у Спасо-Преображенски саборни храм Успења Почајевске лавре. Истога дана увече одслужено је свеноћно бденије и послепоноћна Божанска Литургија уз учешће великог броја верника.

Литургију је служио Митрополит хутски и виноградовски Марко уз саслужење двојице Митрополита и више Епископа и игумана. После сугубе јектеније прочитана је молитва за мир у Украјини, а по савршеној Литургији одслужен је молебан преп. Амфилохију, а у наставку обављена литија са његовим часним моштима.

У свечаностима су учествовали студенти Харковске духовске семинарије и чланови омладинских организација из разних епархија Украјинске Православне Цркве. По завршетку богослужења, у Почајевској духовној семинарији вођени су разговори православне омладине са Митрополитом тернопољским Сергејем, Епископом ирпенским Климентом и Епископом шумским Натанаилом. Архијереји су поздравили присутну омладину и одговарали на њихова питања.

Извор: Патриархиа.ру (превод Инфо службе)