У црквама у Дамаску и Хомсу одслужене новогодишње литургије

Цркве у Сирији су устројиле и савршиле литургије и молитве у петак ради прослављања Нове године (по н.ст.). Светом Литургијом у грчкој православној Маријамитској цркви у Дамаску началствовали су викарни Епископи Патријарха антиохијског и свег Истока Муса ал-Хури и Лука ал-Хури, уз саслужење неколико свештеника.

Патријарх Јован Х Јазиги одржао је беседу после службе, рекавши да хришћани овог региона никад неће напустити своју земљу и да ће наставити да је бране, да се моле за Сирију, Либан, Исток и сав свет.

Новогодишња Литургија је одслужена и у сиријској православној Саборној цркви Св. Георгија у Дамаску, којом је началствовао о. Јован Сарукан, који се молио да мир превлада у овом турбулентном свету и за повратак мира, слоге, стабилности и безбедности у Сирији.

У граду Хомсу сиријски православни Архиепископ Хомса и Хама, Мор Селванус Бутрус ел-Нима, началствовао је Литургијом у цркви Ум аз-Зинар (црква ризе Пресвете Богородице) у предграђу Бустан ал-Диван, уз саслужење Архиепископа који се молио за окончање рата и за безбедност у Сирији.

Литургија је такође служена и у грко-католичкој Мармаритској Патријаршији, и њоме је началствовао Архиепископ мармаритски и ал-Вади Елија Та'ама, који је изразио наду да ће 2016. године доћи до окончања кризе у Сирији.

Извор: ОСР (превод Инфо службе)