Божићна посланица Патријарха српског Иринеја свештенству и верном народу Епархије канадске

Христољубивом свештенству и благоверном народу православне Епархије канадске

Приближавамо се великом и сверадосном празнику Рођења Господа и Спаситеља нашег Христа и другим празницима везаним за овај догађај. Тим поводом желимо да вам се обратимо са неколико архипастирских речи и да вам честитамо Празник, коме се радује небо и земља, анђели и људи, једном речју – сва творевина Божја. Постоје многи примери радости овога света, али радост коју нам доноси својим Рођењем Оваплоћени Господ је Радост над свима радостима. Она има почетак овде на земљи, али се наставља у вечности у Царству Божјем. Ту небеску радост желимо свима вама, Нашој духовној деци, оданој својој Цркви, Светом Сави и светосавском наслеђу. Нашу Цркву, оличену у Канадској епархији, имали смо прилику да посетимо више пута, и да упознамо њен живот као и многе личности из круга свештенства и верног народа. Био је то Наш народ који је силом прилика и неприлика, спашавајући своје животе од мача безбожне власти, напуштао своју родну груду, нашао уточиште у овој благословеној земљи. Ипак, бринући о себи и о својој егзистенцији, нису занемарили ни ону другу важну бригу, бригу о својој души и својој вери Православној. А носилац вере и чувар вере јесте управо Црква. Зато су почели подизати своје цркве, по угледу и изгледу на цркве у свом отачаству.

За релативно кратко време, Канада је украшена великим и дивним српским светињама. И данас, у сваком већем граду Канаде, блистају наше цркве, многе осликане ликовима светих, са предивним иконостасима. Оне су постале духовни, културни и национални центри, у које се сабира наш православни народ. Ктитори, добротвори и приложници ових Божјих и народних светиња је наш благочестви народ. Испуњени љубављу према Богу и Цркви, добротвори нису жалили да одвоје део свога добра, стеченог поштеним трудом и радом, да се купи имање и подигне храм и објекат који прате потребу храма. Али, није ни мали број оних који су се лишавали својих потреба и давали своје последње „лепте“ за своју Цркву и своју веру.

Наравно, у свима овим подухватима учествовала је и наша Црква преко својих епископа и свештеника. Она је духовно водила верни народ, а народ је следио науку и истину своје Цркве. Плод благослова Божјег и Духа Светог јесу бројне цркве, црквене општине као духовне заједнице, бројно свештенство и Христољубиви, православни народ српски са својим Епископом и Епархијом канадском.

Владика Георгије је први Епископ канадски. Пре њега, Канада је била део Источно-америчке епархије. За време његовог тридесетогодишег владичанства, неоспорно је да је много урађено на свим пољима црквене делатности, на чему ће му Црква за свагда бити благодарна. Међутим, за последњих десетак година управљања Епархијом, од стране једног дела свештенства и народа, рад Владике наишао је на озбиљну критику. Критика се односила на његов однос према свештенству, а највећим делом на његов лични живот. Жалбе су упућиване Светом Архијерејском Синоду и многим Епископима. Када су жалбе узеле маха и када су ширене по народу, Свети Архијерејски Синод је био принуђен да упути своју Комисију предвођену двојицом епископа са задатком да испитају основаност тужби. Комисија је неколико дана боравила у Канади, саслушала већи број свештеника, представника и чланова Црквених општина и организација. Прегледала је рад епархијских тела и о свему поднела исцрпан извештај Светом Синоду. Овај извештај са бројним тужбама и жалбама против Владике Георгија, Свети Архијерејски Сабор је размотрио и донео одлуку да Владику Георгија разреши даљег управљања Епархијом канадском. То је уставно право Сабора засновано на Уставу Српске Православне Цркве и Светих канона Цркве.

Очекивали смо да Владика Георгије разумно прихвати одлуку Сабора, преда Епархију одређеном Администратору и да се стави на располагање Светом Сабору. На жалост, он то није учинио до дашњег дана. Уместо тога, приликом Нашег доласка у манастир Преображења Господњег у Милтону, да као Администратор преузмемо Епархију, приредио је такве сцене какве српски патријарх у историји није доживео. Иступом позване полиције и неколико људи, његових пријатеља, био Нам је онемогућен улазак у Манастир. Тек по објашњењу полицији са каквим циљем долазимо у Манастир, схватили су о чему се ради и дозволили Нам улазак. То није једини пример чудног понашања овога епископа, који је приликом хиротоније за епископа заклетвом обећао да ће поштовати све одлуке Светог Архијерејског Сабора.

Нико не оспорава чињенице да је Владика Георгије много учинио за Епархију канадску. Све што је добро чинио, то му неће пропасти. Али ово што сада чини: што је онемогућио коришћење епархијских новчаних средстава; што је са својим бившим ђаконом формирао расколничку секту; што је епархијским новцем купио себи кућу – руши све што је добро учинио и даје повода Цркви да се позабави његовим неканонским понашањем.

И овом приликом, што смо и до сада чинили више пута, позивамо Владику Георгија да се врати себи и својој свештеничкој и епископској заклетви, да своје понашање усклади са светим канонима Цркве и да не ствара раскол у народу и у Цркви. Да остави свој садашњи пут и начин живљења да се врати свом монашком завету послушности и да себе стави на располагање својој Цркви. То ће бити Господу мило, а њему корисно.

Обраћамо се и Вама, браћо свештеници, и Вама благочестивом народу, Нашој духовној деци, са архипастирском поруком да чувате веру Православну и гајите љубав према нашој Светој Цркви. Што јесмо и што постојимо као народ хришћански треба да захвалимо Господу, вери и Цркви нашој. Оно што сте до сада чинили за своју Цркву, чините и убудуће. Ко је Цркву помагао и био Јој послушан, никада се није покајао. Поштујте и своје свештенике који брину о вашим душама и за вас се Богу моле. Особито апелујемо на вашу међусобну љубав, поштовање и јединство. То су основне врлине хрићанства и хришћана. У том далеком свету, међу бројним народима, нико вам није ближи него брат Србин и сестра Српкиња. Наравно, дужни смо поштовати и уважавати свако људско биће. Свему овоме учи нас вера отаца наших, учи нас Свети Сава, и сви српски светитељи. Са таквим жељама и молитвом Господу за све вас, срдачно вам желимо срећне и радосне празнике Христовог рођења, уз божићни поздрав:

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

С благословом,

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
Администратор Епархије канадске
Иринеј