Прослава Божића у Обреновцу

Прослава Божића у Обреновцу
Прослава Божића у Обреновцу
Прослава Божића у Обреновцу
Прослава Божића у Обреновцу

“Ево вам јављамо радост велику, која ће бити свему народу. Јер нам се данас роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову!”

Нешто више од две хиљаде година, опет и опет слушамо и доживљавамо радосну и спасоносну Благовест, коју анђели објавише оне Божићне ноћи витлејемским пастирима а преко њих и свему народу.

Рођење Господа и Бога и Спаса нашега Исуста Христа, и ове године, заиста је свечано прослављено, не само у граду Обреновцу већ и у целој Посавини.Најпре смо на Бадњи дан служили Свету литургију Василија Великог, а у вечерњим сатима радост празника су најпре најавила деца која су испунила храм, дошавши са својим родитељима да чују концерт дечијег црквеног хора, а после концерта око бадњака у слами бомбоне и други слаткиши. Пијукање и осмеси деце свакако су увеличали радост празника и учинили да наш леп храм изгледа још лепше.

По одслуженом великом повечерју, преселили смо се у нови храм, посвећен светим србима, где смо у присуству великог броја верника, осветили и наложили бадњак, а паљење бадњака је пропраћено ватрометом.

По већ устаљеној традицији, велики хор Светог Јоакима и Ане одржао је божићни концерт после чега смо осветили и наложили бадњак код старе цркве. У препуној порти верног народа, налагање бадњака је пропраћено заиста величанственим ватрометом.

Тачно у поноћ, почела је Света Литургија, којом је началствовао Архијерејски намесник посавски, протојереј-ставрофор о. Јован Петровић.

На Божић, ујутро, у храму препуном деце, свету Литургију је служио старешина храма у Обреновцу, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење обреновачких свештеника.

Диван обичај, да деца ломе чесницу, и ове године је спроведен. Велики чесницу, пречника један метар, умесила је и даривала пекара “ Маре” из Обреновца, а златник у чесници је дар г. Зорана Шпановића, власника златаре “ Шпановић”. Златник је пронашла госпођа Симић из Обреновца.

Извор: Епархија ваљевска