Стевандан у Драговићу

Стевандан у Драговићу
Стевандан у Драговићу
Стевандан у Драговићу
Стевандан у Драговићу

Његово Преосвештенство Епископ далматински г Фотиије служио је 9. јануара 2016. године свету архијерјску Литургију у манастиру Драговићу. Том приликом, као и увек на овај дан, прослављено је име првог мученика за веру Христову, Светог архђакона Стефана.

-У току Литургије имали смо смо прилику да чујемо јеванђељску причу о злим виноградарима, који нису хтели своме господару да принесу плодове винограда, него су се од њега одметнули, а свакога ко је у име његово долазио претукли и отерали. На послетку господар посла свога сина, мислећи да ће се они пред њим постидети и покајати за своја недела, али виноградари рекоше: "Ево наследника, убијмо га, па ће сво његово имање нама остати!" Испунише они тако свој наум и убише сина господаревог у намери да присвоје оно што им по праву не припада. Овај догађај казује нам о старозаветним свештеницима који нису успели да надиђу материјалну природу и прихвате Христа као месију и Сина Божјег, беседио је владика Фотије и наставио:

-Опчињени само сопственом коришћу, они су остали слепи за корист коју је њиховој души донео Спаситељ и не само да су Га одбацили, него су тражили и Његово распеће, јер га нису видели као Бога, него као претњу сопственој моћи и добробити. Учинивши овај страшан грех задржали су своја земаљска блага, али су остали заувек ускраћени Царства Небеског. Нису зли виноградари прогонили само Христа, него и свакога ко је Њега препознао и ко је проповедао у Његово име реч Божију. Пострада тако и Свети архиђакон Стефан, који је чистога срца и смирене душе говорио о Сину Божијем. Служећи као први од седам ђакона Христових, он учини многа чудеса међу људима и многе невернике придоби за Христа. Видевши то, посрамљени Јевреји разгневише се и оклеветаше Стефана да је хулио на Бога и Мојсија, те узбунише народ и старешине и каменоваше невиног првомученика. Овакви зли виноградари не могоше поднети присуство овог врлинског и светог човека, а посебно му замерише његову оданост Христу, те га убише да их не би његове врлине подсећале на њихова недела.

-Иако говори о старозаветним свештеницима, ова јеванђељска поука може се применити и на данашње време, јер је свако од нас у опасности да постане зли виноградар ако се не брине о својој души и предаје се страстима и искушењима. Охолост, гордост и властољубље вребају подједнако и човека данашњице, као и оног старозаветног, стога морамо добро пазити да не бисмо и ми, попут злих виноградара негаовали само своје тело, на уштрб душе и тако изгубили мир у вечном животу. Човек који се не брине о својој души, као и свештеник који не води рачуна парохији која је Божји виноград њему поверен лако постаје зли виноградар, рекао је епископ Фотије.

Он је нагласио да од Светог архиђакона Стефана треба да се поучимо чистоти срца, а да се она постиже једино врлинским животом. Уједно, Епископ је честитао крсну славу оцу Јовану из Драговића и пожелео благословен празник свима који данс славе.

Извор: Епархија далматинска