Божић у Костајници, Огулину и Двору

Божић у Костајници, Огулину и Двору
Божић у Костајници, Огулину и Двору
Божић у Костајници, Огулину и Двору
Божић у Костајници, Огулину и Двору

И ове године као и прошлих Светоархангелска црква у Костајници била је мала да прими велики број вјернога народа који је дошао да узме учешће у дочеку најрадоснијег празника Рождества Христовог. Упркос великом снијегу који забијелио банијске крајеве придонио је љепшем празничном угођају и весељу. Бадњак се освећивао и налагао од Комоговине па до Костајнице, Слабиње и Дубице гдје се у сваком мјесту окупио велики број народа са радошћу и весељем.

Као и сваке године парохија костајничка са донаторима (г. Милинко Симић и г. Милан Дабић), обезбједила је за дјечицу парохије и божићне дарове на чему им се најсрдачније захваљујемо. Радост и весеље вјернога народа итекако је потребна да разбије свакодневну бригу за егзистенцију српских православних породица овога банијскога краја, ако ће боље него наша света вјера и лијепи обичају који су увијек давали наду у боље сутра.

Празник Рођења Христовог-Божић свечано је прослављен у парохији огулинској. У навечерје празника Рођења Христовог на Бадње вече, као и сваке године, у храму Светог великомученика Георгија у Огулину служено је вечерње богослужење. Због велике сњежне мећаве, хладноће и непроходности путева, многи су били спријечени да присуствују вечерњем богослужењу. Вечерње богослужење је почело у 17 часова, а послије вечерњег богослужења су подјељене бадње гранчице вјерницима, и на радост дјеце бацане бомбоне које су дјеца, уз симболично пијукање, тражила по слами. Након тога је освећен и наложен бадњак,и послужено кухано вино за све присутне.

На празник Рођења Господа Исуса Христа -Божић света Литургија је служена у храму Светог Великомученика Георгија у 6 часова. На светој Литургији је прочитана посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Вечерње богослужење служено је у храму Свете Петкe у Горњим Дубравама са почетком у 17 часова уз учешће вјерника. На крају вечерњег богослужења прочитана је посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Цркве,након чега се присутнима обратио проротјереј Милан Симић честитајући празник и упућукући позив да се укључе у обнову храма чија је обнова у току. Другог дана Божића,на Сабор Пресвете Богородице Света Литургија служена је у храму Светог архангела Михаила у Муњави код Јоспидола уз учешће вјерника. На Стевандан света Литургија служена је у храму Светог великомученика Георгија у Огулину.

Најрадоснији хришћански празник рођење Христово традиционално је обиљежило низ свечаности, чију радост је подијелио велики број вјерника дворске парохије. Обилне сњежне падавине нису спријечиле вјернике дворске парохије да у свечаним колонама уз пјесму и звуке свирена са окићеним бадњацима обиђу већи дио парохије дворске и дођу до храма Светог великомученика Георгија у Двору гдје су свечано дочекани у великом броју вјерника, а нарочито најмлађих. Поред радости самог празника најмлађи су се радовали и поклонима које су нашли у слами. Послије вечерњег богослужења извршено је освећење бадњака који су подијељени вјерницима, након чега је испред храма извршено налагање на ватру. Уз пригодну музику и пјесму вјерници су се окрепили куваним вином које је ове године као и поклоне дјеци обезбиједило ВСНМ Општине Двор.

На светој Литургији број вјерника био је знатно мањи због непроходности путева. Већи број од присутних приступио је светој тајни причешћа. На Сабор Пресвете Богородице Литургија је служена у храму Светог Преображења Господњег у Рујевцу, а на Светог првомученика и архиђакона Стефана у храму Преподобне мати Параскеве у Горњем Јаворњу.

Извор: Епархија горњокарловачка