Божићни концерт у Нишу

Божићни концерт у Нишу
Божићни концерт у Нишу
Божићни концерт у Нишу
Божићни концерт у Нишу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, заменика Епископа нишког, 8. јануара 2016. године одржан је десети Божићни концерт у Светосавском дому у Нишу.

Концерт је организовала управа Саборне цркве и Нишка Црквено-певачка дружина Бранко. Медијски покровитељ био је Радио Глас. Први Божићни концерт одржан 2005. године са благословом тадашњег Епископа нишког а садашњег Патријарха српског г. Иринеја.

Сала Светосавског дома била је претесна да прими све који су се сабрали са да и на овај начин прославе празник Рождества Христова. Поред епископа Теодосија и верног народа концерту су присутвовали и градоначелник Ниша г. Зоран Перишић, командант копнене Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић и друге личности из културног и јавног живота града Ниша.

На концерту су наступили велики и дечји хор "Бранко", хор цркве Светог Цара Константина и Јелене из Ниша коме је ово и први јавни наступ од оснивања и црквено-играчки ансамбал "Бранко".

Божићњи концерт је почео са сплетом народних мелодија које је на фрули извела Јана Лазаревић, да би се наставило са приказом српских божићних обичаја кроз игру и певање дечјег црквеног хора и игру фолклорног ансамбла. Следиле су песме и рецитал које су изводила деца из дечјег хора "Бранко" вођена уметничком руком њиховог диригента гђе Јоване Микић. После наступа дечјег хора који је пренео дух празника и осећање радости, учешће на овом концерту узео је и хор цркве Светог цара Константина и Јелене руковођен диригентом јерејем Бојаном Крстићем. Као круна концерта следио је наступ Великог хора "Бранко" који су присутне песмом провели кроз цео свет вођени сигурном руком гђе Саре Цинцаревић. Учешће на концерту узо је и Милан Ђурђевић, познати клавијатуриста и оснивач групе "Неверне бебе". Пред сам крај концерта хор „Бранко“ је градоначелнику Ниша г. Зорану Перишићу и генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу доделио повеље којим су проглашени за почасне чланове хора. На крају концерта окупљенима се је обратио и Епископ рашко-призренски г. Теодосије подсетивши на празник који прослављамо и указавши нам на значај Рођења Христовог.

Извор: Епархија нишка