Празник Рождества Христовог прослављен у Кини

Празник Рождества Христовог прослављен у Кини
Празник Рождества Христовог прослављен у Кини
Празник Рождества Христовог прослављен у Кини
Празник Рождества Христовог прослављен у Кини

На светли празник Рождества Христовог, 7. јануара 2016, свештеник Александар Јуи Ши и архијерејски намесник Првог округа Владивостока, сабрат Покровског саборног храма о. Димитриј Федорино служили су празничну Божанску Литургију у Харбину. С обзиром на то да тренутно траје обнова Покровског саборног храма, богослужење је одржано на локацији у близини католичке катедрале. Богослужењу је присуствовао велики број верника. Прослава је настављена уз трпезу љубави и концерт, у организацији кинеске заједнице  и међународне православне заједнице Харбина.

У Успенском храму у Пекингу божићну Литургију је служио настојатељ овог храма, свештеник Сергије Воронин. Током Литургије молили су се многи парохијани и поклоници из других градова Кине. Више од 150 православних верника из разних земаља – Русије, Украјине, Грчке, Кипра, Белорусије, Грузије, Румуније, САД, Канаде, Сингапура, Француске, Немачке, Аустрије, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и других – окупили су се у храму. Више од 60 лица се причестило.

У Шангају празнично богослужење је служио настојатељ православне заједнице у Шангају протојереј Алексије Кисељевич у Николајевском храму. На Литургији се окупио велики број припадника међународне православне заједнице града, и то: Руса, Украјинаца, Грка, Француза и Американаца. У храму се молио и примио свету тајну причешћа најстарији свештеник Кинеске Аутономне Православне Цркве протођакон Евангел Лу Јафу.

На југу Кине протојереј Дионисије Позднајев началствовао је божићном Литургијом пред међународном заједницом верника Петропавловског храма у Хонгконгу. Ноћном богослужењу је присуствовало око 70 људи – грађана Русије, Француске, САД, као и становника Кине.

У градовима Шенжен и Гуангџоу служена је божићна Литургија којој је присуствовало око стотину људи. Већина православних верника у овим градовима су имигранти из Русије, Украјине и ЗНД.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)