Божићни празници у Буенос Ајресу и Мађагају

Божићни празници у Буенос Ајресу и Мађагају
Божићни празници у Буенос Ајресу и Мађагају
Божићни празници у Буенос Ајресу и Мађагају
Божићни празници у Буенос Ајресу и Мађагају

У среду, 6. јануара 2016. године, у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу Бадњe вече је прослављено са традиционалним паљењем бадњака. Свечано вечерње уочи Божића служио је архимандрит Кирил. Хор је предводио отац Стефан Јовановић. На празник је дошао велики број верника укључујући и представнике Амбасаде Србије, на челу са гђицом Маријом Петровић, секретаром амбасаде. На крају службе запаљен је бадњак и сви присутни су учествовали додавајући гране на ватру и певајући Божићни тропар. Уследила је вечера коју си припремили парохијани цркве Светог Саве и монахиња Лидија.

У част Рођења Господњег, 7. јануара 2016. године, свету Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице служио је архимандрит Кирило, отац Стефан Јовановић и протођакон Никола Радиш. Када је служба завршена, архимандрит Кирило је поздравио све верне и пренио поздраве и благослов митрополита Амфилохија. Отац Естебан је прочитао Божићну посланицу Његове Светости патријарха Иринеја.

Затим су сви присутни отишли у црквени салон на свечани божићни ручак који су припремили чланови Црквене општине на челу са предсједником протођаконом Николом Радишем.

У парохији Светог Николаја Мирликијског у Маћагају свечано је послављен празник Рођења Христовог. Прослава је отпочела вечерњом службом и налагањем бадњака, а затим је служена поноћна литургија коју је служио свештеник Бранко Станишић, парох маћагајски. За певницом је била монахиња Марија (Оливеира) којој су помагали многобројни верници (више од 120 особа) придошли са свих крајева покрајине: Резистенције, Саенз Пење, Китилипија... У току Литургије се причестио велики број верника који су се за причешће припремали постом, молитвом и покајањем. Славље настављено у парохијској сали где је заједнички ломљена чесница, а захваљујући г. Алду Маркону припремљена је и вечера за све придошле. Славље је трајало до дубоко у ноћ, а  затим је свима упућен позив да се поново окупе ради дочека Православне Нове Године уочи 14. jануара.

Извор: Епархија буенсо-ајреска