Божићни празници у Чилеу

Божићни празници у Чилеу
Божићни празници у Чилеу
Божићни празници у Чилеу
Божићни празници у Чилеу

Већ четврти пут од свог оснивања парохија Светог Николаја Жичког у Сантјаго де Чиле свечано је прославила Рођење Христово. Ове године прослава се одвијала у цркви Свете Тројице Руске православне заграничне цркве. На Бадњи дан парох Душан Михајловић служио је Литургију Светог Василија Великог, а истог дана увече, у 21 час, почело је свеноћно бдење са Великим повечерјем, а затим у поноћ, Божићна литургија.

Богослужењима је присуствовао велики број верника из руске и српске дијаспоре, као и православних Чилеанаца. На крају Литургије старешина цркве отац Душан примио је од Сергеја и Анастасије Канашиних на дар икону Богородице Фјодоровске и нову плаштаницу, а онда је божићно славље уз пригодно послужење настављено у парохијској сали све до раних јутарњих часова.

У недељу, десетог јануара, Божићну радост су имали прилику да осете и многобројни малишани наше парохије. Одмах после литургије, у црквеној сали одржана је заједничка приредба у којој су учествовала деца наших парохијана разних националности. Уметнички програм организовала је и припремила супруга оца Душана, Елина Михајловић, уз несебичну помоћ Ирине Јаковљеве, Маријане Муњос и Андреја Дубена. Певале и рецитовале су се Божићне песме на српском, руском и шпанском језику, а на крају су деци подељени Божићни пакетићи. После дечјег програма, као и обично, родитељи су остали на ручку на коме су послужени разноврсни специјалитети које су припремиле домаћице наше интернационалне парохије.