Божићни дани у причама српских писаца

О Божићу је написано много прича и реткост је књижевник који није писао о том хришћанском празнику. Миодраг Раичевић одабрао је 23 приче српских класика, написаних претежно у првој половини двадесетог века, од којих је настала књига "Лицем према Божићу" - божићне приче српских писаца 1900-1941.

Писци са доста сентимента и носталгијом описују дечјим очима прославу празничних дана. Следе приче о периоду између Првог и Другог светског рата. Говоре и о помодним детаљима који су се ширили грађанским слојевима Србије и на неки начин раслојавали то друштво.

а послетку су приче које су у вези са Првим светским ратом и страдањем српског народа. Збирка почиње Молитвама у Топчидерској цркви Исидоре Секулић. Међу ауторима су Борисав Станковић, Јанко Веселиновић, Симо Матавуљ, Јован Дучић, Растко Петровић... Књигу заокружује Милош Црњански сликом престонице у снегу.

"Дан када се породица окупља око стола на коме су и печеница и колач, где се та атмосфера неког домаћег огњишта и породичног јединства осећа мање-више у свим овим причам. Tо је оно што ми се чини драгоцено у овој књизи на шта би требало обратити пажњу, поготово данас када је све мало охлађено по том питању", истиче приређивач и уредник књиге Миодраг Раичевић.

На корицама књиге је и текст из списа Вука Караџића "Полазникова здравица за Божић и одговор домаћина полазнику".

У славу прерадосног хришћанског празника порука Милутина Ускоковића: "Треба веровати! Јер звезде судбине иду непознатим путевима, јер смо ми мали и земаљски, а вера је божанског порекла".

Извор: РТС