Архијерејска Литургија у Дрнишу

Архијерејска Литургија у Дрнишу
Архијерејска Литургија у Дрнишу
Архијерејска Литургија у Дрнишу
Архијерејска Литургија у Дрнишу

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на дан Сабора Светих седамдесет апостола, 17. јануара 2016. године, свету архијерејску Литургију у Дрнишу.

Након свете тајне причећа Владика се обратио верницима у храму Успења Пресвете Богородице речима поздрава и нагласио: -Иако нас нема много данас овде присутних, православље је итекако живо у Епархији далматинској. Иза нас су велики празници, Бадњи дан, Божић, Свети Стефан и на сваком од њих имали смо прилику да видимо колико је наша вера и даље битна и присутна на овим просторима. Срби су овде доживели велику трагедију, прогон и није нас много остало, али баш због тога треба да будемо благодарни и да са смирењем носимо свој крст надајући се и верујући у васкрсење, рекао је епископ Фотије.

Православнима никада није проблем да воле друге људе, јер нас томе учи наша света вера и управо љубав према Богу и према ближњем своме и јесу њена суштина. Некоме то може изгледати као слабост, али управо то је највећа сила и таквом љубављу нас је заволео Господ који је пострадао на Голготи ради спасења света. Због тога треба да поштујемо друге људе и њихову веру, али никако да се одрекнемо своје. Налазимо се данас на просторима о којима је писао наш велики књижевник Симо Матавуљ у својој приповеци "Пилипенда", где су се људи зарад хране и других повластица одрицали православља и на тај начин обезвредили своју историју и традицију. Из тога примера треба да се поучимо и да не дозволимо да се нешто слично икада понови, него да негујемо све оно што смо од својих предака добили у наслеђе, своју крсну славу, веру и писмо.

Данас празнујемо Светих седамдесет апостола, који су били ученици великих дванаесторице апостола и добили благослов да проповедају Јеванђеље по читавом свету, па и међу незнабожцима од којих многи нису прихватали ту проповед. Ширећи Христову реч они су прошли многе муке, али су у својој намери истрајали захваљујући чврстој вери и љубави према Господу. Слушајући о њиховим делима треба да будемо свесни да не смемо завидети земаљским људима који кроз живот пролазе бирајући увек лакши пут, већ треба да се угледамо на наше светитеље, јер ћемо само пратећи стазу коју су нам они показали стићи до Царства Небеског.

Извор: Епархија далматинска