Владика Јустин служио у Горњем Милановцу

Владика Јустин служио у Горњем Милановцу
Владика Јустин служио у Горњем Милановцу
Владика Јустин служио у Горњем Милановцу
Владика Јустин служио у Горњем Милановцу

У недељу пред Богојављење црква Свете Тројице у Горњем Милановцу дочекала је у радости свог духовног оца и Епископа жичког г. Јустина. Братство храма у Горњем Милановцу дочекало је старешину краљевачког храма Свете Тројице, протојереја-ставрофора Јована Ђорема, изасланицу настојатељице манастира Враћевшница сестру Ирину, као и представнике града и градских институција.

Са црквеном заједницом поделили су радост и: председник Општине Милисав Мирковић, подпредседник Мирослав Миловановић, председник Суда Душан Љутић, командир касарне пуковник Неђељко Планојевић, изасланик директора полиције, директор Јавног комуналног предузећа Рајко Нешковић, представници Културног центра, директорка Градске библиотеке Нада Вељић, делагација Музеја са кустосом Сашом Марушићем, директор Техничке школе Драган Петровић, директорка Економске школе Наташа Глишовић, директорка Треће основне школе Јелена Нешковић,  изасланик директора Дечјег вртића „Сунце“, градски одборници, лекари из Дома здравља, истакнути привредници, приложници и добротвори цркве у Горњем Милановцу. Поред верног народа Литургији су присуствовали вероучитељи са својим ученицима.

Преосвећени владика Јустин је у својој надахнутој беседи истакао значај Божићне радости која траје у нама и улива се у воде Богојављења којима Црква окуша истинско духовно рођење. Наш живот је време ипуњено од празника до празника у ишчекивању доласка Господа. Нагласио је важност причешћа верног народа, ван поста и позвао верни народ да приступи светој Чаши, а многобројни народ га је послушао. Позвао је све присутне да се уздигну изнад овог времена и простора и брига овога света као орлови, јер ко високо лети има добар поглед.

Свету Литургију улепшало је византијско појање хора храма Светог Саве у Краљеву, преневши нам дух Свете Горе Атонске којом је одисала црква све време свете Литургије. Народ је могао да осети неодољиви дух Православља који су осетили изасланици кнеза Владимира у цркви Свете Софије у Цариграду. На лицима многих осетила се светосавска богочежња.

После свете Литургије уследила је трпеза љубави, на којој је старешина храма Драган Ђорем поздравио све присутне захваливши им на доласку. Византијски хор и хор цркве Свете Тројице у Милановцу су својим појањем додатно обогатили трпезу.

Извор: Епархија жичка