Напад на немачки бенедиктински манастир на гори Сиону

Непозната лица су у недељу замазала зидове и врата манастира Успења Богородице паролама као што је „Хришћане у пакао

Јерусалим 18.1.2016. – Израелски председник Владе Бенјамин Нетањаху је осудио антихришћанске графите на немачкој бенедиктинској опатији на гори Сиону у Јерусалиму. За такве радње нема места у Израелу, изјавио је у недељу на твитеру, и истакао да његова земља гарантује слободу вероисповедања за хришћане. као и за све религије, при томе истакавши да је Израел једина земља на Блиском истоку с порастом хришћанског живља. Полиција ради на расветљавању случаја.

Непозната лица су у ноћи субота/недеља забрљала зидове и врата манастира Успења Богородице паролама на јеврејском, као што су: „Хришћане у пакао“, „Смрт хришћанима“ или „Освета за Израелце“. Према подацима ове опатије, слични графити налазили су се раније на спољним зидовима суседног грчког православног  манастира и једног јерменског гробља на гори Сиону. Отуда су монаси затражили јачу заштиту од полиције.

Према саопштењу, ови графити су исписани у оном делу манастира који није био покривен полицијским камерама, мада је ово  служба безбедности обећала после сличног препада у лето 2013. г. Тад је полиција те графите премазала црвеном и црном бојом, чиме је нанета још већа штета. Уз то, многи текстови се ипак и данас могу рашчитати.

У суботу увече монахе бенедиктинског манастира узнемирила је музика из суседне јеврејске верске школе -  „бучна музика и звучници јудејских десничарских радикалних елемената“. А ово се већ три године понављља скоро сваке ноћи између суботе и недеље. „Ми као монаси Успења Богородице нећемо престати да се молимо за помирење, правду и мир,“ изјавили су монаси.

Ова опатија близу јерусалимског старог дела града, као и друга хришћанска места у Израелу, протеклих година била је поновни циљ вандалских аката ектремистичких Јудејаца. У мају 2014. у манастирској цркви је подметнута ватра, ускоро након што је папа Фрања одслужио евхаристијску службу у оближњој дворани.  У јуну прошле године непознати починиоци су потурили ватру уз филијални манастир ове опатије у Тавги на Генисаретском језеру, при чему су нанете милионске штете, а два лица лакше повређена.

У фебруару је дошло до потурања ватре у једној грчкој православној богословији близу ове бенедиктинске опатије. И тамо су ектремисти оставили за собом антихришћанске графите.

Извор: Катпрес (превод Р.Ракић)