Агатија Ликова: Сибирски пустињак напустио дивљину после 70 година

 Сибирски најпознатији пустињак, Агатија Ликова појавила се из руске дивљине прошле среде – први пут после 70 година. Према извештајима, повучена жена је користила сателитски телефон за хитне случајеве да би позвала помоћ, пошто је осећала оштар бол у својим ногама.

Агатија је једини преживели члан повучене породице – која је напустила друштво 1936. године.

Магазин Смитсонијан извештава да су Карп и Акулина Ликов били чланови православне руске верске секте чији чланови су себе називали староверцима.

Пошто су осећали дискриминацију и брутални прогон током историје, преостали чланови фундаменталистичке секте били су присиљени да населе Сибир почетком 20. века.

Нажалост, пошто су се држали својих фундаменталистичких веровања, чланови старовераца су остали изгнаници – и били су подрвгнути бруталности током раних и средином 30-тих година.

Према извештајима, Карповог брата је устрелила и убила ”комунистичка патрола” 1936. године. Као одговор на бруталан напад, Карп и Акулина Ликов заједно са своје двоје деце, Савином (9) и Наталијом (2), напустили су друштво ради живота у дивљини Сибира. Ликови су побегли у шуму са неколико основних ствари и нешто зрневља. Међутим, они су на крају изградили сурово пребивалиште и направили су себи дом у удаљеној области, више од 150 миља удаљену од најближег града.

Након што су се населили у ново станиште, Карп и Акулина су добили још двоје деце, Димитрија, који се родио 1940, и Агафију, која се родила 1943. године.

Породица Ликов је преживљавала у изолацији од друштва све док их није открила група геолога 1978. Галина Писменскаја, која је водила експедицију, описала је како је изгледала суров дом ове породице. Три године након што су их пронашли геолози, троје чланова породице Ликов се разболело.Одбили су да напусте дивљину да би потражили медицинску помоћ.

Дмитриј, Наталија и Савин су умрли у року од две недеље. Отац и његова ћерка Агатија одбили суда напусте шуму упркос позивима научника да дођу у цивилизацију. После смрти оца 1988. АгатијаЛикова је наставила животом у дивљини Сибира још 30 година. Једини поклони које је прихватила јесу со и сателитски телефон, који је примила у случајунезгоде.

Прошле среде је Агатија искористила телефон, јер је осетила акутни бол у својим ногама и није могла дуго да хода до најближег села које је било удаљено од ње.

Извор: Православие.ру (превод Инфо службе)