Сенегал: Божић прослављен у украјинској амбасади у Дакару

По благослову Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, протојереј Захарије Кертијук је одслужио торжествену божићњу Литургију у украјинској амбасади у Дакару. Присуствовали су сви чланови дипломатског кора при Амбасади с члановима породица, неки житељи Сенегала и украјински морнари с брода „Хинлопен“.

На богослужењу су уздизане молитве за мир и разумевање у Украјини, као и за добро и напредак украјинских грађана који живе у овој афричкој земљи далеко од своје отаџбине. Такође се молило за брзи повратак дома морнара који су се овде укотвили услед посебних неприлика.

По завршетку Литургије прота Захарија је иразио најлепше жеље поводом божићњих и новогодишњих празника и истакао значај светковања ових празника ван граница Украјине како би се изразило јединство украјинске заједнице. Високопречасни протојереј је заблагодарио Амбасади Украјине у Сенегалу на организовању ове посете представника Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије. За време своје посете овој земљи свештеник је обавио тајну крштења, одслужио молебан, тајну јелеосвећења и исповести и др.

Са своје стране је украјински амбасадор у Сенегалу О. Ј. Овхаров поздравио све присутне на богослужењу и заложио се да сви сложно раде на очувању украјинске културе и јачају везе пријатељства међу члановима украјинске заједнице овде у далеком свету. У наставку су верници певали побожне божићње песме и украјинске народне песме.

Извор: Украјинска Православна Црква (превод Р.Ракића)