Црква у Ници отворила двери после рестаурације

Један од најлепших православних храмова ван Русије, Саборна црква св. Николаја у Ници је у уторак отворила своје двери после рестаурације која је трајала дуже од годину и по дана.

У уторак ујутру свештеници су обавили чин малог водоосвећења храма, а у наставку одслужили Божанску Литургију и велико освећење храма. Око подне је обављено званично отварање храма уз учешће представника Управе по питањима председника РФ, локалних власти и руских дипломата.

Светониколајевски храм, један од главних симбола Нице и један од најпопуларнијих историјских споменика на Лазурној обали, на основу поузданих података објављених у листу Nice-Matin, у 2010. години посетило је 273.000 људи.

Историја овог храма води порекло од почетака 20. века кад је у овом граду живело 150 руских породица, углавном богатих и утицајних. Заједница је брзо бројно нарасла, па је постојећи храм у улици Лоншан био тесан, те је донета одлука о подизању новога храма. Средста за подизање храма дошла су из  личне касе цара Николаја II, од локалне заједнице и угледних Руса. Изградња је започела 1903. и довршена након девет година – 1912.године.

Подигнут по пројекту архитекте Михаила Преображенског, а изведен у стилу храмова 16. века у Москви и Јарославу, овај храм има пет купола. Одликује га и то што је искоришћен локални материјал и својом хармоничношћу уклапа се у типичне средоземне пејсаже.

Рестаураторски радови су обављени не само на самој церкви, него и на звонику подигнутом 1869.г. на месту виле Бермон, где је 1865.г. од туберкулозног менингита преминуо син цара Александра II – царевић Николај Александрович.

Од 1923. г. храмом је управљало Православно удружење Нице, које је 1931. г. прешло под јуридсдикцију Цариградске Патријаршије. Године 2013. после дуготрајнне процедуре храм је пресудом Касационог суда Француске коначно враћен у власништво Руске Федерације. У том теренутку храм се налазио у рушевном стању. По наредби председника Владимира Путина, издвојена су буџетска средства за реконструкцију и рестаурацију овог споменика архитектуре.

Извор: Православие.ру (превод с руског Р. Ракић)