Епископ Варлаам осветио воде Каспијског мора

У ноћи између 18. и 19. јануара, на празник светог Богојављења, Епископ махачкалински и грозненски Варлаам обавио је чин великог освећења вода Каспијског мора. По обављеном чину више од 200 верника напило се освећеном водицом.

По устаљеној доброј традицији, ово је трећи пут да Архијереј обавља чин великог освећења Каспијског мора, а  богослужење је обављено на подручју плаже „Берјоска“ г. Махачкале, Република Дагестан.

На обали где су стајали они који су хтели да обаве традиционално погружење у Јордан, били су уређени простори за пресвлачење и загревање; овде су дежурали спасиоци и лекари Хитне помоћи.

Владика је поздравио све присутне који су дошли да овде проведу празничну ноћ и дочекају Богојављење, пожелео мир и слогу у породицама, напредак, љубав и узајамно испомагање, напоменувши да они који хоће да се погрузе у освећеној води као некад у Јордану, то чине с дубоком вером и смирењем у срцу и надом на своје преображење по угледу на Господа Исуса.

На крају је Преосвећени заблагодарио на помоћи око организовања ових крштенских свечаности председнику Републике Дагестана Р. Абдулатипову, градоначекнику града  Махачкале М. Мусајеву, као и његовим заменицима З. Алхасову, С. Цветкову и К. Изијеву.

Извор: Патриархија.ру (превод Р.Р.)