Руска амбасада осуђује депортацију руског свештеника из Ченаја

Руска амбасада у Индији осудила је у понедељак депортацију руског грађанина игумана Серафима од стране имиграционих власти Ченајског међународног аеродрома, стоји у саопштењу дипломатеске мисије.

”Руска амбасада осуђује депортацију руског грађанина оца Серафима”, каже се у саопштењу. ”Неприхватљива је чињеница да је руским дипломатима седам сати било онемогућено да успоставе контакт са свештеником.”

Саопштење је истакло да да му ”није удовољено основним потребама, међу којима храна, упркос захтевима из амбасаде и руског генералног конзулата у Ченају. ”Такво непоштовање према свештенику из пријатељске земље срозава дух обостраног разумевања и сарадње типичне за руско-индијске односе,”навела је амбасада.

Игуман Серафим је високо свештено лице православне хришћанске парохије регистроване у Њу Делију и званично је руски свештеник у Јужној Азији. Он је стигао летом из Пакистана и био је притворен на аеродрому у Ченају, главном граду државе Тамил Наду, 17. јануара. Индијска страна је изјавила да је игуман био притворен, јер је раније био стигао у ту земљу с визом посетиоца на позив руске амбасаде, а сада је дошао са туристичком визом, мада је рекао да је руска амбасада у Индији домаћин.

Руски генерални конзул у Ченају Сергеј Котов је казао у недељу да ова oситуација са оцем Серафимомпредставља кршење конзуларних споразума између двеју земаља, и да тај дипломата намерава да покрене проблем са индијским властима. Он је додао да је овај инцидент више ”бирократске него политичке” природе.

Извор: ОСР