Богојављење у Бањој Луци

Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци
Богојављење у Бањој Луци

Празник Богојављења свечано је прослављен широм Епархије бањалучке. Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци служио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, уз саслужење више свештеника и ђакона.

У току Литургије, Његово Преосвештенство одликовао је старјешину Саборног храма протонамјесника Драгана Максимовића чином протојереја, јереј Драган Грујић одликован је достојанством протонамјесника, а ђакон Зоран Ђурић правом ношења црвеног појаса.

Богојављенска литија, која се сваке године традиционално одржава у Бањој Луци, кренула је у 12 часова испред Саборног храма. У литији су учешћа узели поред Преосвећеног Епископа г. Јефрема, свештеници из Бање Луке, представници војске и полиције, СПД „Јединство“, културно-умјетничка друштва и представници градске власти.

По доласку на мост „Патра“ извршен је чин великог водоосвећења, након чега се Епископ пригодном бесједом обратио окупљеном вјерном народу. Владика се осврнуо на улогу празника Богојављења у цијелом домостроју људског спасења. Потом је услиједило спуштање Часног крста у ријеку Врбас, као и такмичење у пливању за Крст Часни. У пливању је учествовало 40 младића из Бање Луке, а побједник је био Алекса Јошић. Епископ Јефрем је честитао побједнику и уручио му награду, а потом су награде добили и остали учесници.

У Богојављенској литији и ове године је учествовао велики број вјерника.

Извор: http://hhsbl.org/