Новогодишњи концерт у Бечу

Новогодишњи концерт у Бечу
Новогодишњи концерт у Бечу
Новогодишњи концерт у Бечу
Новогодишњи концерт у Бечу

Под покровитељством и благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у свечаним просторијама магистрата трећег бечког округа 13. јануара 2016. године одржан је пети Српски новогодишњи концерт у организацији одбора „Просвјета“ у Бечу.

Осим епископа Андреја и свештенства, концерту су присуствовали бројни гости из дипломатског кора, уметници, медијски посленици, јавне личности, као и многи други пријатељи удружења „Просвјета“.

Међу почасним гостима су били: амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, амбасадор Црне Горе у Аустрији Славица Милачић, амбасадор Босне и Херцеговине у Аустрији Томислав Леко, представници амбасаде Хрватске Зденка Вебер и Татјана Мрвош, Данијела Пијуновић из Представништва Републике Српске у Аустрији, војни аташе Србије пуковник Горан Јеремић, војни аташе Црне Горе генерал-потпуковник Љубиша Јокић, војни аташе БиХ пуковник Слободан Танасиловић, војни саветник Мисије Србије при ОЕБС-у пуковник Предраг Краљевић, као и војни аташе Руске Федерације пуковник Сергеј Травников.

Епископ Андреј је на почетку концерта благословио и поздравио све присутне и пожелео изобиље Божијег благослова у Новој Години. Испред владе и институција града Беча госте је поздравио посланик Маркус Гремел честитајући Српску нову годину присутнима. Председник Просвјете Срђан Мијалковић захвалио је свима који су помогли да овај концерт буде лепо организован и подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима.

Приход са овогодишњег Српског новогодишњег концерта у Бечу Просвјета ће приложити за обнову новодобијеног храма Рођења Пресвете Богородице у 16. бечком округу. Концерт је отворио Мали хор Просвјете који воде Вера Симић и Јелена Крстић, а у првом делу су учествовали млади и талентовани српски уметници – Милица Зулус на виолини, виолончелиста Милош Штосјек, Нина Ђорђевић на хармоници, гудачки квартет Маниола, као и гошћа, виолисткиња  Дарја Лист.  Касније је наступила пијанисткиња Наташа Вељковић и концерт је завршен наступом дуа Аркорд – који чине виолончелисткиња Ана Топаловић и Никола Ђорђевић на хармоници.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска