Богојављење прослављено у Епархији будимљанско-никшићкој

Богојављење прослављено у Епархији будимљанско-никшићкој
Богојављење прослављено у Епархији будимљанско-никшићкој
Богојављење прослављено у Епархији будимљанско-никшићкој
Богојављење прослављено у Епархији будимљанско-никшићкој

Велики празник наше Цркве - Богојављење, молитвено и свенародно је прослављен у Беранама. У традиционалном пливању за Часним крстом побиједио је Никола Кнежевић из Берана.  Свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови на празник Богојављења, 19. јануара 2016. године,служио је, са свештенством, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

У светој служби Божјој молитвено су учествовали бројни вјерници беранског краја, којима је празник Крштења Христовог, ријечима архипастирске бесједе честитао Преосвећени Епископ Јоаникије. Радост празничног богослужења увеличао је и почетак рада новоосноване пјевнице при манастиру Ђурђеви Ступови, коју је благословио Његово Преосвештенство. Пјевница, којом ће руководити свештеник Милош Цицмил, има више од десет чланова и празноваће као славу жупана Првослава, ктитора манастира Ђурђеви Ступови.

По одслуженој Литургији Владика је, са свештенством, извршио велико освећење воде, која је дијељена вјерном народу.

Као и претходних година, организовано је, са благословом надлежног Епископа г. Јоаникија, такмичење у пливању за Часним крстом. Велики број грађана сабрао се у подне око градског мосту у Беранама да поздраве учеснике традиционалног надметања, а ове године, по изузетно оштром времену, у хладним таласима набујалог Лима, запливало је двадесетак најхрабријих младића. До Часног Богојављенског крста први је стигао Никола Кнежевић из Берана. Побједнику, као и свим учесницима пливања за Богојављенским крстом, уручене су пригодне награде.

Празнично је било и у манастиру Свете Тројице у Брезојевици код Плава. Литургију, у присуству бројних вјерника, служио је јеромонах Георгије Рајаковић, игуман манастира Брезојевица. Обављено је, потом, освећење ријеке Лима, а велики празник наше Цркве – Богојављење прослављен је традиционалним такмичењем у пливању за Часним крстом. Учествовали су Жељко Дашић, редовни учесник Богојављенског такмичења, и петнаестогодишњи Жељко Дашић. Побиједио је искуснији Дашић, али свакако треба истаћи и одважност млађаног Жељка, нарочито када се има у виду да је вријеме веома хладно, а ријека Лим брза и набујала. Сабрање је поздравио отац Георгије, који је пливачима уручио пригодне награде, честитајући им на учешћу у дивном надметању за Часним крстом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка