Пливање за Часни крст у Краљеву и Косјерићу

Пливање за Часни крст у Краљеву и Косјерићу
Пливање за Часни крст у Краљеву и Косјерићу
Пливање за Часни крст у Краљеву и Косјерићу
Пливање за Часни крст у Краљеву и Косјерићу

На празник Богојављења, после свете Литургије, мноштво верних из Краљева и околине се окупило на обале реке Ибар да присуствује пливању за Часни крст. Након молитвеног благослова епископа Јустина и краљевачког свештенства педесетак одважних и смелих момака су, на опште одушевљење присутних, запливали леденим Ибром хитајући ка Часном крсту.

С обзиром на њихову одважност да се усуде да уђу у токове студене реке по изразито хладном времену, не можемо не истаћи да су сви они били победници данашње светковине. До крста је први допливао млађани Стефан Николић, ученик осмог разреда основне школе и њему је уручен Крст који ће се налазити у његовом поседу све до Богојављења следеће године. У име епископа Јустина, отац Јован Ђорем је уручио резбарен дрвени Крст Владимиру Милетићу, правом хероју сабрања крај Ибра, јер он већ годинама учествује у Богојављенској трци премда користи штаке као подршку ходању.

Окупљенима су се пригодним речима обратили епископ Јустин и г. Томислав Илић, градоначелник Краљева.

На Богојављење 2016. године на обронцима планине Маљен, у селу Росићи, благословом Епископа жичког г. Јустина, први пут је у Општини Косјерић одржано пливање за Часни крст. Овај молитвени скуп отпочео је великим освећењем воде које су вршили свештеници намесништва црногорског. По завршеној молитви, архијерејски намесник протојереј-ставрофор Милутин Стевановић положио је крст у воду, што је било знак за почетак надметања. Укупно је учествовало 11 пливача. Први до крста је стигао Борис Кузмић (25) из Ужица. Након изласка из воде, победнику је уручен златник а осталим такмичарима иконе.

Извор: Епархија жичка