Богојављење у Бечу

Богојављење у Бечу
Богојављење у Бечу
Богојављење у Бечу
Богојављење у Бечу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је на Богојављење началствовао Светим Евхаристијским сабрањем у храму Васкрсења Христовог у Бечу. Саслуживали су свештеници храма јереји Јован Алимпић и Михаило Смиљанић, као и ђакон Филип Милуновић. За певницом су певали храмовни појци под вођством професора Обрада Симулова. Народ се у великом броју окупио и дочекао свог Архипастира, а бројни верници су приступили светој Чаши.

Епископ Андреј је одржао надахнуту беседу у којој је појаснио значај Богојављења кроз историју и нагласио да овај велики Празник описује сам Празник Божића.  Сва четири Јеванђеља говоре о овом догађају, али да само Свети Лука прецизира да је Христос тада имао 30 година, поучио је Епископ све верне и наставио речима да је Господ дошао чак из Галилеје на Јордан како би се крстио и сјединио са својим народом. Богојављење је данас на жалост радни дан не само у дијаспори него и у Србији. Његово Преосвештенство је открио народу да је у Београду тај дан некада био нерадан и да је тада организована велика Литија кроз град, што сведочи данашња улица Симе Марковића, која је некада носила назив „Богојављенска“.

Након заамвоне молитве је извршен чин великог водоосвећења којим је такође началствовао епископ Андреј, након чега је архипастир покропио све присутне освећеном богојављенском водицом поздравивши их стародревним поздравом: Бог се јави!

По дељењу нафоре је храмовно свештенство изашло на традиционалну литију до Дунава, где је још једном извршено водоосвећење уз присуство великог броја верника.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска