74. годишњица Новосадске рације

74. годишњица Новосадске рације
74. годишњица Новосадске рације
74. годишњица Новосадске рације
74. годишњица Новосадске рације

Програм обележавања 74. годишњице Новосадске рације је представљен у четвртак, 21. јануара 2016. године, у Градској кући у Новом Саду.

Конференцији за медије су присуствовали представници Града Новог Сада, Епархије бачке и Јеврејске општине Нови Сад. Поздравивши присутне, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације г. Мирослав Илић је истакао да је култура сећања један од облигационих постулата сваке цивилизације, сваке националне културе. Сви знамо да је те 1942. године извршен геноцид над српским, јеврејским, ромским народом, и осталим непријатељима Хортијеве фашистичке Мађарске. Било је примера страдања не само Срба и Јевреја, већ и Немаца и осталих који су из чисте хришћанске љубави штитили своје српске, јеврејске, ромске суседе, навео је г. Илић.

Подсећајући да су пре 74 године мађарски жандарми и фашисти убијали невине грађане Новог Сада по улицама, двориштима, становима, Штранду - господин Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад је истакао да се такав злочин не сме заборавити, пре свега због невино палих жртава. Важно је да знамо историју нашег Града, јер када знамо историју, онда можемо да очекујемо да ћемо у будућности живети у миру и слози, поручио је Горан Леви.

Протојереј Владан Симић, секретар Епископа бачког је позвао све људе добре воље на сутрашње обележавање годишњице Рације, наводећи да је у току припрема јубиларног обележавања, 75. година од Новосадске рације. Ми ћемо се, као Организациони одбор, у наредном периоду постарати да извршимо још неке припреме, најпре да покушамо са општом едукацијом најмлађих нараштаја о томе шта је била Рација, ко је страдао, зашто је страдао, најавио је прота Владан.

Централни програм ће почети 22. јануара 2016. године, у подне, на Кеју жртава рације, поздравним говором градоначелника Милоша Вучевића. Изведбом једне духовне песме представиће се хор Саборне цркве Свети Георгије. У име Српске Православне Цркве помен ће служити Епископ јегарски г. Јероним, а у име Јеврејске заједнице Новог Сада рабин Исак Асиел. Програм ће бити настављен на новосадској плажи Штранд, где ће бити служен помен код спомен-плоче жртвама Рације.

Извор: Епархија бачка