Гласник Српске православне општине у Диселдорфу

Реч уредника: Драги парохијани, честитамо вам празник храмовне славе највећег Србина и космополите нашег народа. Ми данас морамо да знамо да је Црква „со и светлост свету“. Хрлимо у сусрет осам векова српске аутокефалне Цркве, аутокефалне Архиепископије коју је утемељио Свети Сава. До 19. века у нашој иконографији заједно су се сликали Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви. С утицајем просветитељства ова два светитеља се сликају одвојено. Лепо је што се на вашем парохијском дому намењеном епископу, свештенству, младима и верном народу налазе прелепи мозаици ова два светитеља. Свети Сава нам је оставио у аманет утицај Цркве на друштво, јер по њему Црква проживљава радост и надања, стрепње и тугу свих људи, солидарна је са сваким мушкарцем и са сваком женом, свакога места и свакога времена, и доноси им радосну вест о Царству Божијем које је у Господу Исусу Христу њима дошло и долази. У људском роду и у целоме свету Црква је веза љубави Божје што подржава сваку искрену мисао о ослобођењу и унапређењу људске личности, и посебно велики рад на нашој омладини као што је фолклор, ваше црквене општине и рецитаторска секција, а свакако да треба много више да урадимо да би и стари и млади постали део Цркве у овој секундарној ерозији хришћанства.

Свети Сава нам је оставио у завет да је Црква Божја, међу људима, шатор Божјег присуства „скинија Божја међу људима“ (Отк 21,3) који човека не оставља да се сам, збуњен и сметен бори за хуманији свет, већ му даље подршку љубављу Бога који нас је откупио својим патњама и крсно-васкрсном смрћу. Свети Сава нас је научио да је Црква слушкиња спасења, и то не само у апстрактном или духовном смислу, него и у конкретном времену и окружењу у којем је човек предмет Божје љубави. Наша заједница се, хвала Богу, налази у узорном демократском друштву Немачке где можемо заиста слободно да се као хришћани окупљамо и сарађујемо са другим црквама и деноминацијама, а све у велику славу Божју. Свети Сава нас је у својој великој беседи изговореној 1221. године у Жичи, позвао да се уподобимо Божјој промисли, домостроју Божјем. А то подразумева пажљиво ослушкивање знакова времена, велики осећај за другога и хришћанску емпатију.

Модеран човек почиње да живи у духовно-егзистенцијалном вакууму, тражи смисао живота и смисао својих поступака. Свети Сава је видиковац са кога се види Небески Јерусалим, измиритељ браће, симбол слоге српскога народа. Зато му се и молимо у његовој химни „да живимо сви у слози Свети Саво ти помози и чуј глас свога рода, српскога народа“. Са часним свештенством, часним оцима, председником црквене општине, честитамо вам храмовну славу српског просветитеља Светог Саву. Живели, драги парохијани Црквене општине Диселдорф! Христос посреди нас! Живели нам многа љета!.

Горан Раденковић