Хор Валаамског манастира певао у ваздухопловној бази у Латакији

 Хор Валаамског Спасо-Преображенског ставропигијалног мушког манастира је 20. јануара одржао концерт за руске војнике у ваздухопловној бази «Хмејим» у сиријској провинцији Латакији, преноси сајт обитељи.

Путовање хора организовала је Главна управа за рад с личним саставом Оружаних снага Руске Федерације. Стваралачки колектив пратио је начелник управе за рад с верујућим војницима Оружаних снага Руске Федерације ГУРЛС ОС РФ Александар Суровцев.

Одмах по доласку у авиобазу хор је посетио војни пољски храм-шатор. Испоставило се да се управо тада неколико војника спремало да прими крштење. Хор је, на свеопшту радост, отпевао тропар празника Богојављења.

Наступ је одржан у просторији мензе која је за трен ока претворена у удобну концертну салу са свом неопходном апаратуром звука. На налоње су постављене иконе с честицама моштију светог апостола Андреја Првозваног, светитеља Николаја Чудотворца и праведног Јована Руса. Свима онима који су то желели подељене су иконе светих угодника Божијих, као и иконе Пресвете Богородице «Валаамска».

Чудотворна икона Мајке Божије, која је приказана како стоји на облацима у годинама Првог светског рата сматрала се заступницом руске војске. Велики кнез Николај Николајевич, који је био главни врховни командант руске војске молио се Мајци Божијој пред Њеном иконом «Валаамска», а кад је обилазио прве борбене линије давао је војницима џепне копије иконе.

Пред почетак концерта војни свештеник Илија Азарин је служио празнични молебан на којем је певао хор Валаамског манастира.

Концерту је присуствовало преко 300 војника. Одушевљено су слушали песме које одавно воле «Ех, путеви», «Талијанка», «Каћуша». Посебно дубока осећања изазвале су песме «Чекај ме» и «Волим те, Русијо», а за време извођења песме «Дан Победе» присутни у сали певали су заједно с хором и аплаудирали стојећи.

Није се могло ни без мањих непланираних наступа хора: за војнике који су чекали на полетање авиона, за војнике у касарни, за раднике у мензи. Сваки наступ је примљен с огромном захвалношћу.

Боравак хора у ваздухопловној бази није био ограничен песмама. За госте је организован обилазак ваздухопловне технике и других војних објеката и одржани су занимљиви сусрети на којима је било речи о Русији, Валааму и манастиру.

Извор: Православие.ру