Свете Салома и Перожавра – списатељке житија св. Нине Грузијске

Свете Салома и Перожавра из Сивније биле су помоћнице и најприсније сапутнице св. Нине, Просветитељке Грузије. Лично је их св. Нина обратила у хришћанску веру. 

Салома је била супруга Ревија, сина краља Миријана, а Перожавра је била удана за владара области Картли. Обе су тако  биле краљице и послуживале су св. Нини, а при том су задржале свој владарски положај. Света Нина их је учила како да се моле, и оне су редовно постиле и чиниле добра дела.  Због свог владарског статуса и богатства, њих две су могле увелико помагати св. Нини при проповедању хришћанске вере.

После обраћења у веру области Картли, на предлопг св. Нине а по налогу краља Миријана, света Салома је подигла крст у Уџарми у области Какети.

Кад се св. Нина разболела у селу Бодбе, краљице Салома и Перожавра стајале су поред њене постеље и горко плакале, јер су морале да се растану са својом омиљеном наставницом и исцелитељком. И док је св. Нина била на заходу свог овоземаљског живота, молиле су је: „Реци нам, краљицо наша, како је дошло до тога да ти дођеш у нашу земљу да ослободиш душе наше, и где си одрасла и васпитала се? Реци нам како да и даље чинимо добра дела. Ти која си нас избавила од свеза непријатељевих, реци нам шта да чинимо.“

Из свих оних података које им је тада св. Нина изнела, свете Салома и Перожавра написале су  Житије свете Нине, Просветитељке Грузије. Апостолска Православна Грузијска Црква прославља ове две свете 15. јануара, на дан после светковања свете Нине.

Извор: Православна Црква у Америци (превод Информативне службе СПЦ)