Прва свештеничка посвећења у Уједињеним Арапским Емиратима

Два млада капуцинера индијског порекла рукоположени у Абу Дабију

Абу Дабу, 24.1.2016. – С обзиром на то да у УАЕ као радници усељеници живе многе породице католичке вероисповести, дошло је и то посвећења њихових двојице синова у свештенички чин. Посветио их је надлежни римокатолички бискуп за ову област Паул Хиндер.

О овоме извештава „Про Оријенте“ у суботу 23. јануара на основу писања католичке новинске агенције "AsiaNews". Оба свештеника су деца из породица имигрантата из Индије, и обојица су чланови капуцинерског реда, који у овој богатој арапској земљи врши пастирску службу.

Богослужењу је присуствовало 4.000 верника, који су били „одушевљени овим изванредним догађајем“, казао је бискуп. Обојица су рођени у Индији, али су већ као деца дошли с родитељима у УАЕ. Више од 70 процената становништа ове земље води порекло из иностранства; људи су дошли овамо „тражећи боље животне услове за породицу и децу“. Бискуп је истакао да је Католичка црква „духовни дом“ за раднике на привременом раду. „Оба млада капуцинера су одушевљени што су посвећени управо у граду у којем су провели детињство и младост“, казао је бискуп.

Државне власти ове земље на Персијском заливу показују последих година појачано интересовање за хришћане током два периода њиховог јачег присуства, будући да је почев од позне антике до 9/10. века на јужној обали Персијског залива било много епархија и манастира Сиријске Православне Цркве и Асирске Цркве (Апостолске Цркве од Истока), док су у 16-17. веку у Заливу биле многе португалске насеобине с манастирима и црквама.

Извор: Катпрес (преводи и обрада Р. Ракић.)