Председник Албаније приредио божићни пријем

Поводом божићних празника председник Републике Албаније Бујар Нишани приредио је званичан пријем у својој резиденцији. Пријему су присуствовали представници хришћанских Цркава и других верских заједница те земље, затим независних организација, чланови Скупштине и други. На пријему је била заступљена и велика делегација Албанске Православне Цркве са Архиепископом Анастасијем на челу, са члановима Св. Синода, свештеницима и мирјанима који раде у седишту Архиепископије као и у трима Митрополијама.

Председник Нишани је, између осталог, рекао: „Почаствован сам што Вас могу примити вечерас. Радује ме на пруженој прилици да поновим да је религија инструмент мира и љубави; она се не сме инструментализовати и користити за тоталитарне и фундаменталистичке идеале и циљеве. У Албанији можемо снажно истицати и свуда преносити ову поруку, и морамо чинити све да се обесхрабре и осујете и изолују сви покушаји који би нарушили наше наслеђе и које би бациле лошу слику за убудуће...“

У наставку су говорили високи представници Православне и Католичке Цркве и протестанстких заједница, међу којима ј и Његово Блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније Анастасије. Он је заблагодарио председнику на позиву, што је први позив такве врсте поводом тако великог празника, и нагласио улогу Цркава у развоју друштва током последње 24 године. Говорио је и председник Бискупске конференције Монс. Ангело Масафра и председник Евангеличке заједнице пастор Али Курти.

Извор:  Албанска Православна Црква