Архијерејска Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Архијерејска Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Архијерејска Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Архијерејска Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Архијерејска Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у недјељу 34. по Духовима, 24. јануара 2016. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Обраћајући се сабраном вјерном народу, Преосвећени Епископ је говорио духовном расту којем теже сви хришћани, сви они који Светом Тајном Крштења постају чланови Цркве Божје. Међутим, нагласио је Владика Јоаникије, иако имамо велики број крштених, мало је оних који живе у сагласности са крштењем, у сагласности са светињом коју је примио, а та светиња је велика и превелика.

"У ову недјељу послије Богојављења, драга браћо и сестре, ми се, такође, сабирамо и прослављамо овај дивни велики празник, прослављамо Пресвету и Живоносну Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, Која се јавила на ријеци Јордану, прослављамо Сина оваплоћеног, Који је примио свето крштење, Оца небеског Који се јавио гласом својим очинским, потврдио да је то Његов Син Који прима свето крштење и Духа Светог животворног који је сишао на Сина, а тиме, драга браћо и сестре, сишао и на Цркву Божју, на тијело Христово, а то су сви хришћани који су примили свето крштење и који су, на такав начин, постали чланови Цркве“.

"Сви ми, који смо крштени као наново рођени, призвани да се хранимо Небеским хљебом. Као што дијете када се роди, треба одмах да се храни да би напредовало, да би расло, тако и хришћани, који су крштени, да би напредовали у духовном животу требају да се хране Небеским хљебом да би узрастали духовно, да би се сједињавали стално са Христом,као што каже данашњи Апостолда узрастамо у мјеру раста висине Христове. То је блага ријеч коју нам благовијести Свети апостол Павле“, казао је Његово Преосвештенство.

Он је додао да нам је свима дата могућност да узрастамо духовно, да се непрестано сједињујемо са Христом, што нам свједоче светитељи Божји кроз сва времена.

"То нам је омогућио Господ наш Исус Христос својом љубављу и то до те мјере, иако човјек увијек остаје човјек, али је дато човјеку, оваквом какав је, са ограничењима, са манама, ако живи сагласно са светињом коју је примио, да узраста у мјеру раста висине Христове, да се поистовјећује са Христом, да постане Бог по благодати, а то нам свједоче светитељи Божји. Ријеч, коју говоримо и проповиједамо, остала би празна да се она увијек и не потврђује, а најбоље је потврђују Свети Божји људи. Они потврђују истинитост Божјих ријечи и истинитост проповиједи свете Цркве Божје кроз сва времена.

"Ми, прије свега, треба да се кајемо за своје гријехе. На то нас позива и Свети Јован Крститељ, да се смиравамо, јер без тога нема ни духовног узрастања. Сви они који знају какву су светињу примили и када виде своје мане, своје гријехе, сви ће наћи разлога да се кају, као што нас позива Свети Јован Крститељ да се покајемо јер се приближи Царство Божје. Он је најбоље видио каква је Света Тајна покајања, колико она значи и то треба да имамо на уму, драга браћо и сестре, у овом животу, у овом свијету, у овом вијеку. Немогуће је напредовати без покајања“, поручио је у својој бесједи Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка