Светосавска академија у Угљевику

Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику
Светосавска академија у Угљевику

У понедељак 25. јануара 2016. године одржана је Светосавска академија у Угљевику и обиљежена слава Светосавске омладинске заједнице Угљевик. Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј-ставрофор Драган Пејчић, као изасланик Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, рекао је у поздравном слову да је српски народ имао много светих људи, а да је Свети Сава највећи свети човјек српског рода.

-Историчари кажу да је Свети Сава био велики државник, велики црквени организатор, градитељ храмова, али изнад свега 'Свети Човјек Божији' и сва његова величина дошла је од његове светости, поручио је протојереј-ставрофор Драган Пејичић. На Светосавској академији изведен је богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали хор и драмска секција Средњошколског центра "Михаило Петровић-Алас", рецитаторска секција и Оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић" и Културно-умјетничко друштво "Рудар" из Угљевика. Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да ова подмајевичка општина подржава све активности Светосавске омладинске заједнице, која је и организатор ове Светосавске академије.

-Свети Сава је градитељ наше вјере православне, наших православних школа, државе и душе српског народа, човјек вјере у коју је претворио сав свој живот, поручио је начелник Перић. Након културно-умјетничког програма, ломљењем славског колача обиљежена је и Крсна слава СОЗ-а Угљевик - Свети Сава.

Извор: Епархија зворничко-тузланска