Петроград: Цркви враћена Смољна саборна црква

Данас је уприличено свечано  враћање Цркви Смољне саборне цркве, што је символично учинио директор спомен-музеја „Исакијевски собор“ Николај Буров предавши кључ Саборне цркве Васкрсења Храстовог настојатељу протојереју Петру Мухину.

Повраћај цркве је био уприличен на празник св. великомученице Татјане, покровитељке петроградских студената. У одсуству Митрополита петроградског и ладошког Варсонуфија, Литургију је служио његов викарни Епископ и ректор Петроградске семинарије Архиепископ петергофски Амвросије. У богослужењу је учествовало више од 100 свештенослужитеља, међу којима је професори и наставници Семинарије. Певала су два хора: познат по својим славним традицијама хор петроградских духовних школа и хор Политехничког универзитета „Полихимнија“; примећује се да овај хор није уопште заостајао за хором будућих диригената. Проповед су произнели студенти Петроградске духовне семинарије.

Богослужењу су присуствовали вице-губернатори А.Н. Говорунов, И. Б. Дивенски и скоро сви ректори Петроградског државног универзитета. 

После Литургије, директор Исакијевске саборне цркве Николај Буров уручио је протојереју Петру Мухину кључ од Саборне цркве и сертификат са исписаним „На вечна времена“. По традицији, уручене су награде најбољим професорима и студентима. Једна од награђених студенткиња је у 12,00 ч. опалила из пушке с петроградске тврђаве. Медаље је добило њих 20 лица. Прота Мухин је подарио студентима 600 примерака књиге „Непознати свет вере“, што је издање Сретењског манастира, а представља веома интересантно и дубоко богословско дело.    

Иначе, сајт Православие.ру, с којег доносимо ову вест, велича залагања о. Петра Мухина на опреми повраћених и нових петроградских храмова, - њих десетак на броју, - које је опремио за богослужења, као и овај управо повраћени Смољни храм. „А овај догађај по значају не може се упоредити ни са једним другим повраћеним црквеним здањем у последње време, чак је као здање од толико значајс каква су здања Духовне академије на Обводном кјаналу“.

Повраћај Смољенског саборног храма и свечаности у славу св. Татјане показали су да свештеници при храмовима високих научних школа достојно обављају свој задатак духовног руковођења православне петроградске омладине и духовног просвећивања петроградске омладине.

Символична је судбина Смољног саборног храма: изграђиван је 87 година, дејствовао је 87 година и био је затворен 87 година! Нажалост, он није враћен Цркви 1999. године, и у њему су организовани концерти и приређиване изложбе. Тек 2011. г. поново су служена редовна богослужења у десном екатеринском параклису. И сада је у потпуности враћена Цркви залагањима проте Мухина и његових сарадника.

Иначе, првобитно је ова Саборна црква царским улазом била одређена да буде главна црква високих школских установа. Такву службу она ће обављати и убудуће – биће саборна црква петроградских студената.

Извор: Православие.ру (превод и обрада Р. Ракића

Петроград: Цркви враћена Смољна саборна црква
Петроград: Цркви враћена Смољна саборна црква
Петроград: Цркви враћена Смољна саборна црква
Петроград: Цркви враћена Смољна саборна црква