Папа честитао кардиналу Пуљићу на бискупском јубилеју

Папа Фрања је сарајевском надбискупу и кардиналу Винку Пуљићу честитао 25-годишњицу бискупске служе и при том споменуо своју прошлогодишњу посету „драгој Босни и Херцеговини“. Честка и најлепше жеље прочитани су на свечаном пријему  у сарајевској Нунцијатури у понедељак.
Папа се обраћа слављенику и „веома драгом клиру и народу Врхбосанске надбискупије у Сарајеву“. За Папу је Пуљић „вредни пастир“. Упућујемо Ти братске честитке, као и молитве поводом јубилеја, док те подсећамо на оне посебне тренутке Твојег апостолата“.

Пријему су присутвовали неки католички бискупи из Хрватске са кардиналом Бозанићем на челу, као и највише политичке личности и дипломатски представници.

Кардинал Пуљић је подсетио да га је у јануару 1991. г. посветио папа Јован Павле II, који га ја позвао к себи и казао: „Не бој се, пружам ти своју подршку“. Прве године његове бискупске службе биле су повезане са ратним изазовима. „За мене је било важно да останем у седишту своје дијецезе и са својим верницима, и да будем глас у јавности помесне Цркве, глас малог човека који се, иначе, не чује у јавности“, казао је Надбискуп сарајевски. При томе је нагласио да за њега нема алтернативе дијалогу, јер то налажу и јеванђељска начела, не само хуманистичка.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)