Празници у Панчеву

Празници у Панчеву
Празници у Панчеву
Празници у Панчеву
Празници у Панчеву

О празнику Светог Богојављења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, у уторак 19. јануара 2016. године, са почетком у 12 часова, одржана је манифестација пливања за Часни крст у граду Панчеву на реци Тамиш. Поворка са Часним крстом кренула је после свете Литургије из Светопреображенског храма до Тамишког кеја.

Организаторима обновљене 4. по реду манифестације – храму Преображења Господњег у Панчеву и удружења "Српска Спарта" из Панчева, Месној заједници "Горњи Град", Граду Панчеву и Туристичкој организацији Панчева – прикључило се и свештенство храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву.

Несвакидашњем догађају је поред свештенства, које је освештало посебан дрвени Крст за ову прилику, присустовао велики број грађана. Учешће су узели и припадници Војске Републике Србије и Удружења "Бели орлови" (обучени као средњовековни витезови).

Свечаност је отпочела химном "Боже правде", а након обраћања јереја Велимира Бирманца у име организатора и градоначеника града Панчева господина Саше Павлова у име домаћина, 55 пливача је по добијању благослова, у један глас громко узвикнуло одговор на празнични поздрав - Ваистину се јави!  - и пошло на не мали подвиг пливања у веома хладној води, али са такмичарским духом и узвишеним циљем - за Часни крст, који је у реку спустио јереј Жељко Младеновић. Овогодишњи победник је Невен Селаковић из Беле Цркве. Док су се грађани полако разилазили, од г. Николе Влајића, познатог панчевачког етнолога, имали су прилику да сазнају нешто и о историјату ове манифестације, која је прекинута пре скоро сто година.

Празнику је претходила Недеља пред Богојављање, о спомену Светих Седамдесет "малих" Апостола, када је Литургију служио протонамесник Чедо Симић. На навечерје Богојављења је јереј Душан Грујић служио је вечерње и Литургију Светог Василија, када је и саборно вршено велико освећење воде у храму.

На сâм дан Светог Богојављења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, у уторак 19. јануара 2016. године, саборно су служили Литургију сви свештеници Светоуспенског храма и ђакон. Након свете Литургије верници су изашли у порту храма где се по устаљеном обичају врши велико освећење воде уз појање тропара, читања из пророштва Исаијина, Апостола и Јеванђеља, те посебних свештеничких молитава. У благосиљању воде су учествовали сви свештеници Успенског храма. По кропљењу водом храма и народа, Богојављенску водицу су верници понели својим домовима да је чувају као светињу и употребљавају правилно.

На Јовандан је велики број свечара је донео славске колаче у храм да их њихови парохијски свештеници преломе. Литургију су служили протојереј-ставрофор Стеван Урошев и протојереј Радослав Милановић, којим аје Јовањдан такође крсна слава.

Извор: uspenskihrampancevo.com