Папа Фрања примио иранског председника Роханија

 Последња посета иранског председника Папи била је пре 17 година

Фрања је данас, у уторак пре подне примио иранског председника Хасана Роханија. Иначе, овај председник се налази на својој европској турнеји и у понедељак је водио разговоре с председником Владе Матеом  Ренцијем. Ова Роханијева посета пада у значајну фазу преусмерења Ирана: са ове земље су ових дана скинуте санкције, а она игра кључну улогу за стабилност на Блиском и Средњем истоку.

О разговорима иземђу Папе и Председника Ирана Ватикан данас није много саопштавао. Биће да је споменут грађански рат у Сирији, док су борци за људска права и иранске опозиционе групације апеловале на Папу да се у разговору с Роханијем додирне и људских права у тој земљи.

Амнести Интернешанал је изветила да у Ирану многи млади чекају на извршење смртне казне услед преступа које су починили док су били још непунолетни. И премда се Рохани пре избора 2013. г. представљао као умерени реформатор, број погубљења се из године у годину повећао. Иначе, ово је прва европска посета иранског председника од када су скинуте санкције. Последња посета једног председника Иранске Исламске Републике била је пре 17 година: 1999.г. папа Јован Павле II примио је Мохамеда Хатамија, који је присуствоао и погребу овог папе 2005.г.

Црквени политички аналитичари оцењују ову посету као „значајну“, јер се Иран ових дана враћа на међународну политичку бину. Престиж Папе је на међународном нивоу „толико велики да је чак и за Иран значајно да њиховог председника прима папа“.

Дијалог између Ирана и Ватикана води се веома дуго; „значајан је за будућност“, јер су још 1953. г. били успостављени дипломатски односи, који су опстали упркос смени власти у тој земљи. Између њих постоји „стална размена делегација“, истакао је ирански амбасадор при Светој столици.

Пре ове посете Риму Иран је пустио из затвора протестантског пастора који је водио цркву у своме дому. Овај покрет за приватним богослужењима све је снажнији у Ирану, што код неких десничара изазива забринутост. Иначе, ради се на дијалогу с Католичком црквом. На Исламском теолошком факултету у Кому постоји посебан институт који је посвећен разради ове теме. На овом Институту, у сарадњи са Нунцијатуром у Техерану, преводи се Католички катихизис на персијски  (фарси) језик.

Председник Исламске Републике Рохани подарио је Папи ручно израђени персијски тепих, а Папа је узвратио папском медаљом с ликом св. Мартина. Уз то му је уручио своју еколошки енциклику "Laudato si" на енглеском и арапском, пошто она до сада није преведена на персијски језик. На растанку је Папа казао: „Захваљујем Вам на посети и надам се миру“. Рохани је замолио Папу да се моли за њега.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)