Светосавскa академијa у Првој бригади Копнене војске

Светосавскa академијa у Првој бригади Копнене војске
Светосавскa академијa у Првој бригади Копнене војске
Светосавскa академијa у Првој бригади Копнене војске
Светосавскa академијa у Првој бригади Копнене војске

Прва бригада Копнене војске Србије, 25. јануара 2016. године доброте Господње, по други пут је приредила Светосавску академију у намери да војна лица и наши суграђани – људи добре воље – исплету венац славе Светоме Сави, великану духа чије животно дело је непресушна инспирација многим и даровитим прегаоцима не само његовог рода и вере, него и иних народа и конфесија са овог поднебља.

Свечани програм је отпочео певањем државне химне Боже правде после чега се присутнима, срдачном добродошлицом, обратио командант Прве бригаде Копнене војске, бригадни генерал господин Жељко Петровић. Надовезујући се на домаћинову реч програм су својим уметничким ентузијазмом изнели: Свети Јован Дамаскин, хор Школе црквеног појања, при Црквеној општини из Новог Сада, под уметничким руководством јерођакона Јеротеја, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу који је отпојао неколико духовних композиција по древном византијском напеву. Ансамбл Вила, под уметничким руководством господина Милорада Лонића, зналачки и инспиративно представио се сплетом песама и игара из централне и источне Србије.

Војном свештенику команде Прве бригаде презвитеру Ђорђу Стојисављевићу, капетану, главном организатору академије, поверено је да уваженом скупу упути беседу о Светом Сави.

Целокупни духовни, културно-уметнички и поучни колаж, водила је госпођица Бојана Буриновић, професор енглеског језика у команди Прве бригаде, а исти је употпуњен рецитовањем светосавских дечјих песама од стране Илије, Ане и Максима Стојисављевића, деце предшколског узраста и драмским извођењем песама: Дуг Растку Немањићу Бранислава Црнчевића, Приче о Светом Сави Матије Бећковића и Обраћања Светом Сави Слободана Ракитића од стране професионалних припадника Војске Србије водника Милоша Ковачевића и десетара Љубице Козаров.

Иако је свечана академија првенствено била намењена официрима, подофицирима, професионалним војницима и цивилним лицима у војсци, као и њиховим породицама, улаз је био слободан и за све остале који су понешто у њој могли потражити, а надамо се и пронаћи за себе. Прва места у, сасвим попуњеној, свечаној дворани новосадског Дома Војске, заузеле су уважене званице и пријатељи команде Прве бригаде. Изасланик Епископа бачког био је Епископ јегарски господин Јероним, док је власт била представљена у лицу начелника јужнобачког округа господина Зорана Милошевића, председнице Скупштине града Новог Сада, госпође Јелене Црногорац, и других уважених представника науке, образовања, културе и полицијске управе града.

Неућутна слава Господу, а неизмерна благодарност Светом Сави што нас свагда сабира у заједницу са Богом и међусобно. Што нас враћа самима себи што нас увек подстиче да будемо народ Божји, останемо деца његова и негујемо пријатељство према свима људима.

Извор: Епархија бачка