Светосавска сабрања у Епархији милешевској

Светосавска сабрања у Епархији милешевској
Светосавска сабрања у Епархији милешевској
Светосавска сабрања у Епархији милешевској
Светосавска сабрања у Епархији милешевској

У сусрет празнику Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, у уторак 26. јануара 2016. године, одржана је Светосавска духовна академија у Дому културе у Пријепољу.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске г. Јоаникије. Он је казао да се житије Светитеља Божјег Саве, нашег духовног Оца, великог заступника и молитвеника пред Господом, који јесвој народ сјединио са Христом, увео га у заједницу православних народа, дописује и послије његове блажене кончине. Житије Светог Саве, нагласио је Владика,дописује се кроз наше школе, кроз учење вјеронауке, кроз градњу нових и обнову старих светиња, кроз свете службе које се, у славу Божју, пјевају на српском језику свуда гдје се слави крсно име и призива у помоћ Свети Сава.

"Житије Светог Саве написали су Доментијан и Теодосије и они су тамо рекли све што човјек људским језиком може написати о житију једног Божјег човјека, једног светитеља Христовог. Али, житије Светог Саве се наставља и послије његове блажене кончине. Подизао је и украшавао светиње, устројавао Српску Православну Цркву, ширио културу, писменост, оснивао монашка братства, био пастир добри свом народу, духовни отац и велики заступник, молитвеник. Свој народ сјединио са Христом, увео га у заједницу православних народа са пуним достојанством, укрепљивао своје отачаство, духовно снажио своју државу, оплеменио ја, али, он то чини и кроз сва наредна времена, кроз златни период Немањића, али и у временима страдања, ропства, он духовно снажи свој народ, па тако све до дана данашњег, обједињавајући нас Духом Божјим, сједињавајући нас са Христом“.

"Он до дана данашњег надахњује и своју Цркву и своје отачаство. Дописује се житије Светог Саве и у нашим школама кроз учење вјеронауке, кроз градњу нових и обнову старих светиња, кроз свете службе, које се у славу Божју пјевају на српском језику, у отаџбини и у дијаспори, на цијелом земном шару и свуда гдје има Србина слави се крсно име и призива се у помоћ Свети Сава. Такав је онај који се за свог земаљског живота одрекао части, славе и власти ради имена Божјег, ради славе Божје. Он нас је све учинио причасницима славе Божје. Њему пјевамо, њега прослављамо, а прослављајући њега ми славимо Онога Који је њега прославио Христа Господа са Његовим Беспочетним Оцем са Свесветим и благим и животворним Духом Његовим."

"Нека Божји благослов и благослов Светог Саве буде са свима вама, а нарочито са нашом дјечицом и са младим нараштајем“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије.

У препуној сали Дома културе у Пријепољу изведен је пригодан програм.

Извор: Епархија милешевска