Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево

Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево

Нема човека да живи, а да не греши, посрће и пада. Али, увек нам остаје покајање, диван духовни лек, који нас враћа на стазу ка Господу. А Он се повратку сваког од нас радује. Баш као врли човек који, оставивши стадо, проналази једну изгубљену овцу, ставља је на раме и са пријатељима слави, беседио је Епископ ваљевски г. Милутин на традиционалној Светосавској академији у Казнено-поправном заводу Ваљево.

Појаснивши радост која ће бити на небесима због једног покајаног грешника познатом јеванђељском причом о изгубљеној овци, Владика Милутин честитао је штићеницима установе празник Светог Саве и пожелео да им његова молитва буде у помоћи на путу покајања и повратка у живот.

Празник посвећен првом српском архиепископу и просветитељу, као школска свечаност, почео је да се обележава 1735. године, казују школски летописи у Сремским Карловцима. Празновање Савиндана озваничио је Кнез Милош Обреновић 1823. , а син му Кнез Михаило 1841. године утврдио обавезу школа да га као своју славу прослављају. У Казнено – поправном заводу богослужбена капела посвећена је Светом Сави и 27/14. јануара увек се приређују светковине. Такође, већ деценију и по, Савиндан је прилика да се додели признање Уздарје "Од злата беседа", којим Завод изражава благодарје установама и појединцима који помажу њихове активности. Подсећања ради, први добитник овог признања био је 2002. године, тада игуман манастира Каона, а данас Епископ ваљевски Г. Милутин. За допринос у осмишљавању и реализовању културних активности у установи, ове године награђена је Ваљевска гимназија. У име школе, признање је уручено директору др Војиславу Андрићу. У оквиру овогодишње академије, ученици Ваљевске гимназије извели су музичко – сценски рецитал "Вођени звездом хиландарском", према сценарију професорки српског језика Анђелке Видаковић – Цвркотић и Виде Никић. Светосавском химном и својим ауторским песмама печат сабрању дала је Музичка група "Лира поетика". Светосавска академија завршена је доделом награда штићеницима, који су се у претходној години истакли у раду, спортским и културним активностима, образовању и владању.

Извор: Епархија ваљевска