Прослава Светог Саве у Чачку

Прослава Светог Саве у Чачку
Прослава Светог Саве у Чачку
Прослава Светог Саве у Чачку
Прослава Светог Саве у Чачку

Пастир Богомчуване Епархије Жичке, Његово Преосвештенство Епископ Жички Господин Јустин благоизволео је да на празник над празницима Српске Православне Цркве, Светог Саву, у немањићкој задужбини храма Вазнесења Господњег у Чачку служи свету архијерејску Литургију. Са владиком је, у пуном храму, служио архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, старешина храма Вазнесења Господњег протојереј Иван Пауновић, протојереј ставрофор Саша Јоловић и јереј Слободан Јаковљевић. На архијересјкој Литургији појао је хор „Вазнесењски“ који је својим гласовима све сабране принео Светом Сави у славу Господа.

Владика је пресекао славски колач и угодном беседом се обратио честитавши славу. Нагласивши сву славу и величину првог српског архиепископа, Епископ Јустин је беседио под сводовима Светог храма у којем је и сам Светитељ служио и приносио своје архипастирске молитве и беседе у давном 12. веку.  На тренутак у вечности, сва слава немањике Србије произнета је у Страцимировој задужбини.

Након литургијског сабрања Владика је отишао у парохијски дом где се обратио деци која су се окупила да произнесу песме посвећене Светом Сави a потом су подељени светосавски пакетићи.

Његово Преосвештенство је потом, са свештенством храма, отишао у Установу за боравак младих и старих ометених у развоју „Зрачак“ и Специјалну Школу. У установама се обратио корисницима и запосленима пружајући утеху и љубав, следећи харитатвни пут који су Савине стопе утрле, присутнима је поделио светосавске пакетиће.

Напослетку, Владика је присуствовао Свечаној светосавској академији у препуном Дому културе у Чачку, која је организована у традиционалној  сарадњи СПЦО Чачак при Храму Вазнесења Господњег и Дома културе, и обратио се присутнима одржавши угодну беседу о значају и утицају Светог Саве који још од давнина благослови свој народ из небеских висина. Благословивши почетак академије, Преосвећени Владика је одгледао свечану академију на крају које су подељене богате награде најбољим ученицима Верске наставе у Чачку.

Извор: Епархија жичка