Савиндан у Панчеву

Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву

О Савиндану, 27. јануара 2016. године, када Српска Црква врши спомен Светог Оца нашега Саве, првог Архиепископа и учитеља српског, свету Литургију су у храму Успења Пресвете Богородице саборно су служили протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протојереј Радослав Милановић, протонамесник Чедо Симић и јереји Душан Грујић и Милош Пешић. Након Литургије су свештеници преломили славски колач који је ове године у част Светог Саве принела ОШ "Јован Јовановић Змај". Старешина храма се обратио верницима и деци која су – хвала Богу – преплавила храм:

-Ја желим да захвалим данас директору, професорима и ђацима школе Змајеве што су дошли у овако великом броју да заједно прославимо славу - Светог Саву. Ове године су они кумови и данас дајемо њима шансу да заједно са нама овде прославе Светитеља једним малим програмом ,а ми да се захвалимо што су заједно данас ту са нама. Данас широм света, где год Србин постоји, слави се име Светога Саве. Свети Сава је слава ђака. Ви ђаци, док сте ђаци, радујте се, јер велики Свети Сава је ваш заштитник. Молимо Бога да буде заштитник све деце, где год се налазила у свету, да им дарује снаге и моћи да преброде све оне тешке али слатке године ђачког учења.

Школски хор је отпевао химну Светом Сави, а ученици првог и другог разреда, рецитовали су Поздрав, Српску славу, На Светог Саву, Жељу Светог Саве и Молитву Светитеља Саве. После рецитала је школски хор отпевао још две песме – Говори Господе и Маријо славна. Свим учесницима рецитала и осталој деци дељени су пакетићи. На излазу, по традицији, дељене су переце.

В.Д. архијерејског намесника панчевачког протонамесник Радослав Радмановић је са нашим парохијским ђаконом саслуживао Његовом Преосвештенству Епископу банатском г. Никанору у храму Светог Саве у насељу Младост.

Извор: uspenskihrampancevo.com