Савиндан у Епархији шумадијској

Савиндан у Епархији шумадијској
Савиндан у Епархији шумадијској
Савиндан у Епархији шумадијској
Савиндан у Епархији шумадијској

Смедерево - У организацији Народне библиотеке Смедерево и Подружнице Друштва за Српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ организован је Светосавски литерарни конкурс. Ученици ОШ „Радомир Лазић“ из Азање забележили су одличне резултате. Прва награда је припала ученици Теодори Ћосић, док је ученица Миљана Палић награђена трећом наградом. Њихов ментор је наставница српског језика Анђелка Васиљевић.

Азања - Дан Светога Саве у Азањи je обележен на начин који приличи величини нашег првог архиепископа, учитеља, просветитеља и највећег Србина који је ходио овоземаљским стазама. Света Литургија у месном храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана окупила је велики број деце, њихових родитеља и наставника. На Светој Литургији су били присутни сви ученици ОШ „Радомир Лазић“ као и деца из вртића са својим наставницима, учитељима и васпитачима.

Деца су узела активно учешће у светој Литургији, коју су служили Драгиша Јелић, протојереј-ставрофор, и Дејан Ненадовић, јереј. На Литургији је Светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, прочитао јереј Дејан Ненадовић. Деца су певала на Св. Литургији предвођени својим другарима који су чланови Црквеног хора и својим вероучитељем. Велики број деце је приступио светој Чаши. По завршетку заамвоне молитве свештенослужитељи су извршили обред резања славског колача, а по завршеној Литургији чланови Дечјег хора Св. Врачи отпојали су неколико пригодних песама посвећених Светом Сави. Након тога су свој деци која су присуствовала Светој Литургији уручени пригодни поклони, дар Црквене општине Азања (око 250 пакетића).

Прослављање је, природно, настављено у просторијама азањске школе где су свештеници принели Свевишњем Богу и школском заштитнику Св. Сави молитве за све ученике и раднике ове просветне установи, а затим пререзали славски колач. Присутнима се обратио пригодним речима прота Драгиша честитајући свенародну славу Светог Саву и истакао његове заслуге за српски народ, његову веру и културу. Између осталог прота је захвалио свој деци која су уложила велики труд у припремању Академије и тиме показали свима како су достојни наследници својих предака и прави СВЕТОСАВЦИ. Прота је и ову прилику искористио да подсети све да је било време када је забрањивано слављење првог српског учитеља у школи, када се Светосавље заборављало, али, хвала Господу нашем Милосном, то је давно време које је остало иза нас и надамо се да се неће никада вратити. Прота је све присутне подсетио и на речи нашег Владике Јована изговорене у нашој школи „само заједништво свих Цркве, школе, родитеља доноси добробит свима, а поготово деци“, то заједништво, како рече прота, многи покушавају да наруше, међутим у нашем селу је чврсто и надамо се и молимо Господу Милом да тако и остане.

Уследила је свечана Светосавска академија коју су припремили ученици наше школе са својим вероучитељем. У самој академији је учествовало око 40 ученика свих разреда. Овогодишња тема Светосавске академије била су путовања Светог Саве у Свету земљу. По завршеној Академији ученици су све присутне послужили славским колачем и житом, пожелевши свима да се остваре речи светосавске химне: „Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози…“

Крагујевац -  „Ходите децо, послушајте мене, страху Господњем научићу вас!“ (Пс 33,11) Ове речи одзвањале су данас у срцима ђака О. Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину када су пошли у храм Божији у сусрет Христу и Светом Сави. У том благословеном простору сачекао их је Светитељ њиховог рода да благослови своју Српчад.

Устрептали од страха Господњега упијали су сваку реч Литургије заборављајући на време и дечији умор. Исчекивали су награду од Великог Дародавца, а то је само Његово Тело и сама Његова Крв којом и они постају мали богови по благодати. Неки свесно, неки несвесно знали су да је ово највећа награда за њихов мали труд.

Само тако обожени постали су прави војници Христови који су одмах спремни да војују мачем уста својих изговарајући похвале светитељу нашег рода на кога су поносни, јер само идући за њим знају којим путем иду, а то је пут у Живот Вечни. Само идући за Савом знаће ко су и шта су и само осветосављени бориће се против свих који покушавају опет и на разне начине да им одузму њихову славу! Одбраниће га од свих оних који данас поново траже на тањиру главу светитеља свога рода!

Славље се пренело из Цркве у школу када су отпуштени у миру наставили да величају Светитеља Саву у својим школама које носе име „Јован Поповић“. Сва деца су окретала славски колач са великом љубављу осведочујући да смо сви у једном Хлебу и једној Чаши, једно са Христом и Светим Савом. Причешћени и освештани у Цркви и школи осетили су живо присуство Светитеља и пуни Духа Светога преносили благослове Божије и Светога Саве и у своје домове. Док је таквих Светосаваца славље Светог Саве никада неће престати док год има и једно дете Светом Сави венац да оплете.

Крагујевац -  Богу хвала и овог 2016. лета Господњег дочекасмо да прославимо „најлепше српско дете Растка“, како каже свети Владика Николај. Деца поучена речима да треба да следе пут тог „најлепшег детета“ похрлила су да га дочекају заједно са долазећим Христом у својој Цркви. Деца основне школе „Јован Поповић“ и медицинске школе узела су активно учешће на Литургији појући и радујући се овом великом празнику свесрпском. Празновање Светог Саве започели су тамо где и треба – у Цркви, сјединивши се са Христом и Светим Савом у Светој Тајни Причешћа.

Иако мали до краја су стрпљиво чекали да свештеници који су приносили Богу бескрвну жртву заврше Литургију, па да и они кажу оно што су припремили Богу и овом свесрпском светитељу, да својим речима и народним песмицама му се захвале што знају ко су, шта су и одакле су; да знаку да им је Сава корен, а да су они његове гране; да посведоче велику љубав према овоме светитељу коју им нико не може забранити. Сви су они награђени првенствено од Бога, јер су Причешћем постали и они богови по благодати, а онда и овоземаљским пригодним поклонима од свештенства цркве Светог Димитрија.

Литургију су служили: протојереј-ставрофор Радован Ракић, протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и јереј Александар Сенић.

Извор: Епархија шумадијска