Савиндан прослављен у Фелмингтону

Савиндан прослављен у Фелмингтону
Савиндан прослављен у Фелмингтону
Савиндан прослављен у Фелмингтону
Савиндан прослављен у Фелмингтону

Најстарија српска црква у Аустралији, црква Светог Саве у сиднејском насељу Флемингтон прославила је своју храмовну славу. Традиционално, Света Архијерејска Литургија служена је дан уочи славе, на оданије Богојављења и ”Дан Аустралије” када због државног празника, односно нерадног дана највећи број верног народа може да дође.

Служио је Преосвештени Владика Иринеј а њему су прислуживали локални парох протонамесник Саша Чолић те протојереј-ставрофор Дејвид Лојд и протојереј-ставрофор Љупчо Двојаковски из Руске Заграничне Православне Цркве, протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић пензионисани парох флемингтонски, протонамесник Немања Мрђеновић други парох кабраматски, те ђакон Александар Ивановић секретар Митрополије аустралијско-новозеландске.

Након крсног опхода око храма Владика Иринеј је освештао славско знамење и са домаћинима славе Васом и Миром Кондић и Ђуром и Горданом Милиновић преломио славски колач. Из руку овогодишњих домаћина четвртину колача примили су домаћини за следећу годину Александар и Биљана Братковић.

Затим сабрање је пресељено у црквену салу и порту у којој је био велики шатор а где су вредне сестре КСС послужиле богат славски ручак. Као што то увек бива у Флемингтону сестре су своје годишње прилоге које вредно сакупљају од славе до славе предале Црквеној општини и то ове године десет хиљада долара. За ручком је прикупљан и прилог сабраних на који је флемингтонска парохија додала још онолико колико је народ дао и све је то упућено организацији “Срби за Србе”, да буде подељено нашем народу где највише треба.

За славском трпезом народу се обратио и отац Дејвид Лојд који је о значају Светог Саве за очување идентитета, особито верника у дијаспори, говорио из своје перспективе имигранта рођеног у православној породици Енглеза. Након оца Дејвида присутнима се обратио и прота Владислав, вишегодишњи парох флемингтонски, који је искористио ову прилику да храму уручи комплет минеја и других богослужбених књига.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса