Немачки протестанти поздрављају папино путовање у Шведску

Евангелистичка Црква у Немачкој (ЕК) позитивно се изразила о планираном папином путовању у Шведску поводом Дана реформације. „Ово је истакао председник Савета ове Цркве бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром. Међутим, ова Црква није послала позив да папа посети Немачку поводом Лутеровог јубилеја 2017.

Папа Фрања ће 31. октобра ове године учествовати у екуменском богослужењу у шведском универзитетском граду Лунду. Управо у овом граду је 1947. г.  основан Лутерански светски савез. Свечаност организују заједно Лутерантски светски савез и Папски савет за јединство хришћана. „Ми се веома томе радујемо“, нагласио је Бедфорд-Штром.

Овај папа је посетио лутерантску цркву у Риму средином новембра 2015. године, кад је као поклон донео путир за причешће, „што је огроман знак“, рекао је овај покрајински бискуп у Минхену.

Пре екуменског богослужења 31. октобра на Дан реформације у спомен на Лутерово прикивање теза о реформи у Цркви, папа ће 30. октобра одслужити мису у Малмеу, граду са 350.000 становника, од којих су многи римокатолици, а лежи само 10 километара удаљен од универзитетског града Лунда.

Иначе, лутерантска катедрала у Лунду може примити 800 лица. У наставку ће бити одржана конференција католичких и лутерантских великодостојника. С обзиром на то да папа обележава Дан реформације у Шведској, претпоставља се да он неће путовати у Немачку 2017. када се у овој земљи обележава 500-годишњи јубилеј протестантизма.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)