Заседао Свети Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве

Заседао Свети Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве
Заседао Свети Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве
Заседао Свети Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве
Заседао Свети Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве

У Кијево-печерској лаври одржано је 29. јануара 2016. заседање Светог Архијерејског Сабора под председништвом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија. На заседању је узело учешћа 75 архијереја ове свете Цркве.

Током заседања саслушан је реферат Предстојатеља Украјинске Цркве у којем је Блажењејши изложио најважније моменте у животу ове Цркве и њену свеукупну делатност у међусаборском времену (2014-2015.г.).

Нарочита пажња је посвећена хуманитарној делатности Цркве, посебно по питању рада са избеглицама и пострадалима услед ратних сукоба на југоистоку земље.

Такође су размотрени „чести покушаји да се  изазивају трвења на религијској основици, посебно на западу Украјине“ и „нарушавају права верних Украјинске Православне Цркве на слободу савести и вероисповедања“.

До краја 2015. године забележен је 31 случај отимања храмова од Украјинске Православне Цркве, док је 12 храмова под претњом да буду преузети. Истакнуто је да су „епицентар заоштравања међуверских односа Ровенска и Тернопљска епархија“, где се верницима УКП омета да у храмова савршавају богослужења, и то у храмовима који припадају црквеним општинама Украјинске Православне Цркве; осећа се систематско мешање у рад црквених општина УПЦ уз учешће органа власти месне самоуправе и представника такозване Украјинске Православне Цркве Кијевске Патријаршије“.

У реферату су наведене чињенице које изазивају највећу пажњу а тичу се насиља над православним верницима Украјинске Православне Цркве у последње време: масовно избијање верника УКП од стране људи „Десног сектора“ и других у селу Катериновка Тернопољске области 21. септембра 2015. и наставак сукоба око цркве у  селу Птичја Ровенске области (децембар 2015 – јануар 2016).  „Сви ови напред наведени случајеви дају да се констатује нарушавање законодавства Украјине у сфери слободе савести и вероисповедања, религијских права и слобода грађана Украјине, мешање у унутрашња питања религијских организација Украјинске Православне Цркве,“ истиче првојерарх УКП.

Нарочито позитивно је  оцењена подршка верницима Украјине то што су их у ово тегобно време подржале све помесне православне Цркве и њихови предстојатељи, а исто тако и европске организације по правима човека.

Првојерарх Украјинске Цркве са жаљењем констатује подељеност међу православним верницима ове земље и призива помоћ Божју да се зацеле ране раскола, и наставља: „Не губимо наду у то да ће се превладати раскол у украјинском Православљу. Успостављање Богом заповеђеног јединства у Христу јесте један од најважнијих задатака нашег служења и наших молитава. Дубоко смо уверени у то да само љубав према Богу, које су пуни црквени канони, може успоставити јединство Православне Цркве у Украјини.“

Архијерејски Сабор је упутио Посланицу клиру, мирјанима и монаштву УПЦ у којој се осуђују „покушаји преношења  политичке и националистичке идеологије било којег смера у црквену средину“... Црква не може мислити у категоријама политике или геополитике, јер то је несагласно са учењем Цркве и природом Цркве“.  Посебно је наглашено да је „Украјинска Православна Црква - Црква све Украјине, а не неког одвојеног дела њеног“.

У Посланици се наводе и недаће кроз које пролази Украјина: „војни сукоб, економска криза, корупција, сиромаштво народа, одсуство или спори ход позитивних реформи, друге негативне чињенице политичког и државног живота“, па су због овога неопходна дела милосрђа од стране свих чланова Цркве.

Даље се истиче да је УКП све учинила и чини како да се раскол превазиђе и обнови јединство украјинског Православља. „Међуутим, сматрамо да ово треба постићи канонским путем, а не путем насиља, политичког притиска и застрашивања“.

Извор: Московска Патријаршија (превод и обрада: Радомир Ракић)