Следећи евхаристијски конгрес у Будимпешти 2020. године

Овогодишњи светски конгрес  управио се одржава на Филипинима.

Следећи евхаристијски конгрес биће одржан 2020. године у Будимпешти. Ово је најавио папа Фрања у својој видео поруци учесницима садашњег конгреса у месту Ћебу на Филипинима. После 1938. године мађарски главни град је по други пут домаћин овог велкиког црквеног догађаја. Конгрес који је отпочео 20. јанауара окончава се данас, 31. јануара.

Ломљење хлеба и умивање ногу ближњима су моћна дела Господа Христа, казао је папа у поруци. Такви тренуци милосрђа су у време светских криза и неправди значајнији него икад раније. У својој поруци папа је похвално говорио о филипинској Цркви на њеном добростојању, њеној дубокој вери и обрасцу „мисионарке света“.

Тајфун Јоланда је нанео велику беду овој земљи, али на то уследили су солидарност и милосрђе људи. Фрања је казао: „Људи нису само наново градили куће, него су изграђивали и свој живот. Евхаристија нам казује о овој снази која се излива из крста и нама увек изнова пужа нови живот. Она мења срца. Она нам помаже како да будемо брижљиви према сиромашнима и слабима и како да имамо осећај да чујемо вапај беде наше браће и сестара. Она нас подучава да поступамо са интегритетом против неправде и корупције које трују корене друштва.“

Иначе, папа је пре годину дана посетио Филипине и  био на подручју захваћеном тајфуном 2013. године.

Извор: Катпрес (Р.Р.)