Отпочело заседање Архијерејског Сабора Руске Цркве

Фебруара 2, 2016, под председништвом Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила отпочео је с радом Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве.

Архијерејски Сабор је највиша власт у овој Цркви „по догматским, канонским, богослужбеним, пастирским, административним и другим питањима која се тичу како унутарњег, тако и спољашњег живота Цркве (Устав, чл. 3, т 1).

Архијерејски Сабор сазивају Патријарх и Свештени Синод бар једном у четири године. За време патријарашке службе Патријарха Кирила Сабор је држан два пута – 2011 (2-4. фебруара) и 2013. г. (2-5. фебруара).

Овогодишње заседање траје од 2. до 3. фебруара. У раду Сабора учествују сви епархијски и викарни Архијереји. У овом тренутку у Руској Цркви има 354 архијереја.

Председник Архијерејског Сабора је Патријарх московски и све Русије, а председништво је Свештени Синод. За време одржања Сабора ове 2016. г у састув Синода улазе Митрополит токијски и свег Јапана Данило, Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион, Митрополит рижски и све Литваније Александар, Митрополит талински и све Естоније Корнилије.

Извор: Патриархија.ру (превод Информативне службе СПЦ)