Патријарх Кирил: У садашњем тренутку припрема Катихизиса прворазредни задатак је задобити његову црквену рецепцију

У свом извештају поднетом Архијерејском Сабору Свјатејши Патријарх Кирил је  излагао о току рада на припреми Катихизиса Руске Цркве

Пројект Катихизиса је био поверен Синодалној библијско-богословској комисији на редовном заседању Архијерејског Сабора. „Како је изнео председник те Комисије Митрополит волоколамски Иларион, припрема текста у Комисији је завршена. Проведен је огроман рад, у којем су у својству аутора, сарадника и рецензената узели учешће угледни богослови наше Цркве.  Текст је одобрен на пленарним заседањима  Комисије,“ изјавио је Првојерарх Руске Православне Цркве.

Према његовим речима, у овом тренутку припреме Катихизиса најважније је задобити његову црквену рецепцију.

У вези са овим питањем, Патријарх је предложио да се текст Катихизиса уручи члановима Свештеног Синода Руске Цркве, затим првојерарху Руске заграничне Цркве и свим руководиоцима синодалних установа:  Факултету за постдипломске и докторске студије, духовним академијама Православном светотихоновском хуманистичком универзитету, Руском православном универзитету, а и духовним семинаријама у којима се остварује магистерски програм. Преосвећени архијереји који би хтели да узму учешће у рецензији Катихизиса, могу га добити од Библијско-богословске комисије на своју молбу.

Вредновање Катихизиса у овом виду требало да буде завршено до почетка септембра. Библијско-богословска комисија ће темељито размотрити све пристигле примедбе, анализирати их и унети у текст неопходне исправке или допуне и сам пројекат доставити Светом Синоду, који ће донети даљу сходну одлуку.

Извор: Патриархиа.ру (превод Р.Ракић)