Папа ће посетити Аушвиц

Римски врховни рабин: Папина посета Аушвицу историјска

Планирана Папина посета некадашњем логору смри у Аушвицу представља за римског врховног рабина Рикарда ди Сенија значајан сигнал. „Ово је по себи већ трајан, значајан и примерен знак“, казао је он јуче, у среду. Наравно, све зависи од Папиних речи и гестова.

На Дан холокауста (27. јануара) личност за односе с медијима Фредерико Ломбарди изјавио је да ће током своје посете Светском дану младих у Кракову крајем јула о.г. Папа „највероватније“ посетити и Аушвиц. Тиме би овај Папа био трећи папа који је после Јована Павла II и Бенедикта XVI посетио овај злогласни нацистички конц-лагер.

Очекује се да ћу тим поводом око 300.000 младих с омладинског слета посетити и Аушвиц. Овде постоји и музеј, где се, по мишљењу његовог директора Пјотра Цивинског, може научити „не само важна историјска лекција, него и стећи јединствено, лично искуство“. Овде се може научити куда су све пре неколико деценија могли одвести мржња, антисемитизам и презир према људима.

Аушвиц-Биркенау је од 1941. до 1945.г. био највећи нацистички логор смрти. За време Другог светског рата овде је страдало више од 1,1 милион људи, од којих већина Јевреји. Око 40% регистрованих затвореника били су Пољаци. Аушвиц се налази на 60 км западно од града Кракау. Почетком Другог светског рата овај крај је анектирао Трећи Рајх.

Током 2104. године овај концентрациони логор посетило је преко милион  и по људи.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)