Његова Светост Патријарх московски и све Русије посетиће Латинску Америку

На Куби ће се састати с папом Фрањом 12. фебруара 2016.

На конференцији за штампу у Одељењу за спољне црквене везе Московске Патријаршпије Високопреосвећени мирополит Иларион, председник овог Одељења, истакао је, између осталог, да ће Његова Светост патријарх Кирил на путу за Парагвај и друге латинскоамеричке земље посетити и Кубу и при томе је казао: „Постоји један други важан догађај на Куби. Услед укрштања путева Његове Светости патријарха Кирила и папе римског Фрање, који ће се тих дана налазити у посети Мексику, одлучено је да се одржи састанак између поглаварâ Римокатоличке Цркве и Руске Православне Цркве на Острву слободе 12. фебруара. Састанак ће се одржати на међународном аеродрому у Хавани.”

Састанак поглаварâ Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве припреман је дуго времена. Током 1996. и 1997. године вођени су интензивни преговори око организовања састанка блаженопочившег патријарха Алексија II и папе Јована Павла II који би био одржан у Аустрији, али су ови преговори обустављени услед проблемâ са којима се договор суочио. На првом месту, проблем су били поступци гркокатоликâ (унијатâ) у Украјини и прозелитизам католичких мисионара на канонској територији Московске Патријаршије. Вођство јерархије Руске Православне Цркве није, међутим, никад одбацивало саму могућност таквог сусрета у будућности, кад буду испуњени неопходни  услови.

Свих ових година основни проблем у односима између двеју Цркава и кључна препрека за одржавање сусрета двају Поглавара лежао је у унији. Чињеница је да су унијати разорили три епархије Московске Патријаршије у  Западној Украјини осамдесетих и деведесетих година прошлог века и да су седиште Украјинске Гркокатоличке Цркве пренели из Лавова у Кијев, при чему су управо прваци Украјинске Гркокатоличке Цркве директно учествовали у томе, иступајући с антируским и русофобичним слоганима. Проблем са унијом је и даље присутан, остављајући никад зацељену крварећу рану која спречава пуну нормализацију односа између двеју Цркава.

Па ипак, стање какво се данас развило на Блиском Истоку, у северној и централној Африци и у неким другим регионима, у којима исламистички екстремисти врше прави геноцид над хришћанским становништвом, захтева хитне мере и ближу сарадњу двеју Цркава. У садашњој трагичној ситуацији неопходно је да се ставе настрану међусобни неспоразуми и удруже напори у циљу спасавања хришћанства у областима у којима је изложено најсвирепијем прогону.

Свештени Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве, који је окончао своје заседање 3. фебруара у Москви, позвао је да се 2016. година учини годином када ће се предузети посебни напори у овом погледу. Отуда, упркос постојећеим препрекама црквене природе, одлучено је да се хитно одржи састанак Његове Светости патријарха Кирила и римскога папе Фрање. Питање прогона хришћана биће главна тема на овом састанку.

Последњих година учињено је више предлога по питању места овог састанка. Али Његова Светост Патријарх Кирил, од самог почетка, није желео да се састанак  одржи у Европи, пошто се управо са Европом доводи у везу жалосна историја поделâ и сукобâ међу хришћанима. Поклапање датума посете патријарха Кирила Латинској Америци с посетом папе римског Мексику пружило је прилику да се састанак одржи у Новом свету. Надамо се да ће он отворити нову страницу у односима између двеју Цркава. Поред главне теме – стања хришћана на Блиском Истоку и у другим крајевима света у којима су они изложени прогону – разговараће се и о проблемима који оптерећују билатералне односе и о међународној политици. Састанак ће се окончати потписивањем заједничке изјаве.

Извор: Московска Патријаршија
(са енглеског превео протођакон Радомир Ракић)